Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Folia 2 is er!

Altan Erdogan,
14 september 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Het is de week na de vrijdag, de vrijdag waarop het CvB van UvA en HvA bekendmaakte dat er een bestuurlijke scheiding zit aan te komen. In Folia alvast een voorschotje op de toekomst, geschreven door decaan Geleyn Meijer van de HvA. Naast deze relatieperikelen in dit nummer veel idealen, opmerkelijke wetenschap en proactieve studenten die een eigen vak beginnen.

Om met die idealen te beginnen: hoe is het om in een ideaal te wonen? Student Leoni Nijland leeft op Startblok Riekerhaven samen met een groep vluchtelingen. De bedoeling is dat de vluchtelingen en studenten elkaar helpen een toekomst op te bouwen. Leoni beschrijft in dagboekvorm hoe ze de eerste taalproblemen overwinnen, hoe ze filmavonden organiseren en hoe Nederlanders en Syriërs Fifa op de Playstation spelen met bier en Arabische koffie. 

 

De Chinese gemeenschap maakt al veel langer deel uit van onze samenleving. Het wordt wel gezien als de best geïntegreerde groep migranten, maar UvA-student Windy Chan (27), die voor haar masterscriptie in de Chinese gemeenschap dook, weet wel beter. Haar onderzoek staat bol van schrijnende verhalen over valse hoop, verkeerde verwachtingen en het onvermogen om falen aan familie te laten zien. Haar tante, Sister P., was ook nog eens een internationaal gezocht kopstuk in de Chinese mensensmokkel.

 

Ook het harde onderzoeksrapport van bureau Berenschot over de samenwerking tussen UvA en HvA staat bol van onvermogen en verkeerde verwachtingen. De meerwaarde van het bestuurlijk samengaan van de Amsterdamse onderwijsinstellingen is nihil. Decaan Geleyn Meijer (HvA) ziet desondanks kansen voor de toekomst in Amsterdam. Onderwijs, overheid en bedrijven kunnen elkaar versterken in kennisnetwerken in de stad, schrijft hij in een opiniestuk.

 

Steeds meer studenten wachten niet meer op het bestuur en gaan zelf aan de slag. Ze richten een eigen vak op, als ze een onderdeel missen in het aanbod. De UvA roept inmiddels ook studenten op hun ideeën voor nieuwe vakken aan te bieden. Een kijkje in de keuken van de doe-het-zelvers van Future Planet Actions.

Wie die toekomst, in ieder geval het komende jaar, voor UvA en HvA in de gaten gaan houden, zijn de kersverse voorzitters van de medezeggenschap. Folia presenteert de nieuwe voorzitters van Asva, CMR, CSR en COR. Wie deze afkortingen voor het eerst ziet: check de Folia-bakken bij de ingang deze week.

Lees meer over