Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Aanstaande verhuizing zorgt voor onrust op faculteit DMCI

Willem van Ewijk,
29 juni 2016 - 16:10

Onder docenten van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool van Amsterdam is onrust ontstaan omdat een groot deel van hun lessen vanaf volgend jaar mogelijk op een andere locatie zal worden gegeven dan het Theo Thijssenhuis, waar de opleiding officieel is gevestigd. Een deel van de opleiding zou moeten verhuizen naar de Fraijlemaborg in Amsterdam-Zuidoost. Dat zou ten koste gaan van het gemeenschapsgevoel.

Afgelopen collegejaar werd een deel van het onderwijs al buiten het Theo Thijssenhuis gegeven, namelijk in de leegstaande UvA-lokalen van de Roeterseilandcampus een paar straten verderop. ‘Dat was irritant, maar behapbaar,’ zegt docent Harm van Vugt erover. Het was vervelender het jaar ervoor, toen een paar lessen in de Fraijlemaborg in Amsterdam-Zuidoost werd gegeven. Van Vugt beklaagt zich vooral over de twintig, dertig minuten reistijd die nodig is om de afstand tussen Zuidoost en de Wibautstraat te overbruggen.

Foto: Folia
Decaan Geleyn Meijer

Dat probleem zal volgend jaar weer terugkomen, vreest hij, nu mogelijk het onderwijs van het gehele tweede jaar naar de Fraijlemaborg zal worden verplaatst. Reden is het grote aanmeldingen voor de opleidingen van de faculteit.

 

De vlam sloeg in de pan toen drie leden van het managementteam van CMD in hun digitale leeromgeving vroegen het ongenoegen te uiten richting de faculteitsraad, hoofd bedrijfsvoering Saskia Goedhard en decaan Geleyn Meijer. Tientallen studenten en docenten stuurden ongeruste mails. Een oproep van opleidingsmanager Harry Zengerink om de kalmte te bewaren, had weinig effect. Nog steeds zijn docenten en medewerkers van CMD ongerust over hun toekomst. Ook de opleidingscommissie heeft zich inmiddels, na aandringen van de faculteitsraad, uitgesproken tegen een opsplitsing van het onderwijs over twee locaties.

 

Gemeenschapsgevoel

Docenten zeggen te vrezen dat het gemeenschapsgevoel tussen studenten en docenten van de opleiding CMD gevaar zal lopen, door het onderwijs over meerdere locaties te verspreiden. Ook zouden docenten door het reizen minder tijd over houden om hun lessen voor te bereiden.

 

Het leidt ook tot praktische bezwaren. Zo zouden er iedere keer opnieuw stoelen moeten worden ingesteld om rugklachten te voorkomen. Ook zouden er problemen ontstaan als het theorieonderwijs van het praktijkonderwijs wordt gescheiden. ‘Bij CMD zit er een heel directe samenhang tussen praktijk en theorie,’ legt Harm van Vugt uit. Wat er in het lab in het Theo Thijssenhuis wordt gemaakt wordt vaak in de les besproken, en dat kan het best wanneer je de installaties er in de les bij kunt hebben. ‘Het gaat om fragiele installaties, die ga je niet zomaar met de metro heen en weer slepen,’ zegt Van Vugt.

Foto: Linkedin
Saskia Goedhard, directeur bedrijfsvoering

Hoeveel studenten gedwongen moeten verhuizen naar Zuidoost is niet duidelijk. Volgens Van Vugt gaat het om 250 studenten. Directeur bedrijfsvoering van de faculteit DMCI Saskia Goedhard laat weten dat het om dertien lokalen gaat die door de gehele faculteit zullen worden gebruikt, maar geeft geen inschatting van het aantal studenten.

 

De faculteit is nog in overleg met andere faculteiten op de Wibautstraat en met de beheerders van de Roeterseilandcampus om ervoor te zorgen dat het onderwijs zo veel mogelijk in de buurt van het Theo Thijssenhuis kan worden gegeven, en verwacht volgende week een definitief besluit te kunnen nemen. Daarbij kan ook nog worden besloten dat een andere opleiding de dertien lokalen zal gaan gebruiken.

 

Onnodige situatie

Van Vugt zegt dat de faculteit de situatie had kunnen voorkomen. ‘Ze hadden kunnen zien aankomen dat er meer studenten kwamen, en zo nog lokalen op de Amstelcampus kunnen reserveren die dit voorjaar nog beschikbaar waren.’ Goedhard zegt dat het aantal studenten voor de meeste opleidingen goed is voorspeld behalve voor de opleidingen communicatie, en media, informatie & communicatie, om redenen die volgens Goedhard ‘onduidelijk zijn’. Eerder gaven de opleidingen al aan dat na het loslaten van de numerus fixus zich meer studenten hadden aangemeld dan ze hadden verwacht.