Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Op hogescholen stemt bijna niemand voor de medezeggenschap

Willem van Ewijk,
13 juni 2016 - 18:30

Studenten aan hogescholen zijn maar moeilijk te interesseren voor medezeggenschapsverkiezingen. De opkomst is doorgaans niet hoger dan tien procent, zo blijkt uit cijfers die Folia opvroeg bij elf grote hogescholen.

De Hogeschool van Amsterdam doet met 8 procent niet veel onder ten opzichte van andere hogescholen als het om de belangstelling van studenten voor de medezeggenschap gaat. Folia vroeg elf grote hogescholen naar de opkomst onder studenten bij recente verkiezingen voor de medezeggenschap. Die was bijna overal laag. Zo bracht aan Avans Hogeschool dit jaar bij tussentijdse verkiezingen maar twee procent van de studenten een stem uit. Ook bij Fontys Hogescholen (3,9 procent) en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (4 procent) was de opkomst weinig florissant.

 

Groningen 

Net als universiteiten hebben hogescholen moeite om studenten voor de medezeggenschap te interesseren. Alleen bij de Hanzehogeschool gaat het beter dan voorgaande jaren. De hogeschool uit Groningen zag dit jaar de hoogste opkomst van Nederlandse hogescholen: een kwart van de studenten bracht zijn stem uit. Twee jaar geleden was dat slechts 13,6 procent.

 

Volgens een woordvoerder komt dat omdat de studentenpartijen zich steeds meer zijn gaan profileren. ‘In de jaren ervoor was de Hanze Studentenbelangen Vereniging dominant, maar sinds twee jaar speelt Lijst Sterk zich steeds meer in de kijker,’ aldus woordvoerder Ellen van Hegelsom. ‘Er worden debatten georganiseerd en dat leidt tot een grote strijd. Er wordt enorm goed campagne gevoerd.’

 

Politieker
De opkomst aan de HvA was dit jaar bijna twee keer zo hoog als vorig jaar. Konden studenten en medewerkers normaal gesproken alleen op ongebonden individuen stemmen, dit jaar deden er voor het eerst twee studentenpartijen mee aan de verkiezingen. Dankzij die partijen zouden de studenten zich politieker kunnen profileren. De partij HvASociaal zet zich vooral in voor een uitgebreider diversiteitsbeleid en bezinningsruimtes. De speerpunten van partij HvAnders zijn vooral democratisering en decentralisering.

 

HvA-rector Huib de Jong hoopt dat studenten meer medezeggenschapspartijen zullen oprichten, en denkt dat een partijenstelsel de opkomst en betrokkenheid van studenten bij de medezeggenschap zal vergroten.

 

Bij publicatie van de eerste versie van dit artikel waren de opkomstcijfers van de tussentijdse medezeggenschapsverkiezingen aan de Haagse Hogeschool nog niet bekend. Deze zijn dinsdagmiddag bekend gemaakt en opgenomen in de grafiek. 

Lees meer over