Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: YouTube
actueel

Vete schrijver Grunberg en UvA-hoogleraar laait op

Carlijn Schepers,
3 juni 2016 - 13:16
Betreft
Deel op

De vete tussen Arnon Grunberg en UvA-hoogleraar politicologie Eric Schliesser is weer opgelaaid, na een vileine brief van de schrijver in het Vlaamse weekblad HUMO. De auteur schreef de brief omdat Schliesser weigert de brieven af te staan die de auteur aan hem schreef in zijn jeugdjaren. Grunbergs oud-uitgever De Arbeiderspers wil ze bundelen voor een uitgave binnen de serie Privé-Domein.

Grunberg schrijft dat uitgever Vic van de Reijt hem berichtte dat Schliesser de brieven niet wilde afstaan omdat de hoogleraar niet akkoord ging met een situatie waarin alleen Grunberg aan het woord komt over zijn correspondenten.

 

Om Schliesser aan het woord te laten biedt de schrijver hem in zijn aanstaande bundel zestien pagina’s aan, die hij mag vullen met foto’s van zichzelf. Grunberg in zijn brief: ‘Er komen verder geen foto’s in, maar wel foto’s van jou. Want er zijn dieren, er zijn mensen, er is Eric Schliesser en er is God. En God beelden we niet af, maar Eric Schliesser wel.’

 

Schliesser mag de pagina's volgens de auteur ook anders invullen: ‘Dat je bijvoorbeeld een paar tekeningen maakt of dat je plaatjes uit de krant knipt en die kunstig en intelligent rangschikt.’

'Arnon houdt het al dertig jaar vol mij te beschimpen. Blijkbaar maak ik toch iets in hem los'

Ontmaskerd
Het is niet de eerste vileine brief van de schrijver aan de hoogleraar. De twee leerden elkaar zo’n vijfentwintig jaar geleden kennen op het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Ze deelden hun schrijfambitie en werden goede vrienden. Toen Schliesser naar de Verenigde Staten vertrok, hielden ze schrijfcontact. ‘Onze relatie was hecht, intiem,’ zegt Schliesser in een reactie.

 

De relatie bekoelde toen Schliesser ontdekte dat Grunberg onder het pseudoniem Marek van der Jagt fragmenten uit zijn brieven publiceerde. Schliesser vertelde journalisten wie er achter het pseudoniem zat en Grunberg werd ontmaskerd. 

 

Eric Schliesser vindt de jongste aanval van Grunberg wel geestig, en noemt de brief in HUMO niet eens de ergste die de auteur over hem schreef. ‘Grunberg is een broodschrijver. Hij moet elke dag pagina’s vullen. Daarom gaat hij minuscule dingen uitvergroten.’ Eigenlijk is hij best gevleid. ‘Arnon houdt het al dertig jaar vol mij te beschimpen. Blijkbaar maak ik toch iets in hem los.’

In de volgende editie van Folia, die woensdag 8 juni in de bakken ligt, staat een uitgebreider artikel over de vete tussen Grunberg en Schliesser. Lees via Blendle de brief die Arnon Grunberg in HUMO publiceerde.

Lees meer over