Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Promotiebeeld van HvASociaal
actueel

Stembureau HvA in beraad over verloting HvASociaal

Henk Strikkers,
23 mei 2016 - 14:31

Het Centraal Stembureau van de HvA is op dit moment ‘in beraad’ over een actie van medezeggenschapspartij HvASociaal, die op Facebook zegt een cadeaubon van 50 euro te verloten onder studenten die op één van haar kandidaten hebben gestemd. Aan de Hogeschool Utrecht zorgde een vergelijkbare situatie enkele jaren geleden voor het ongeldig verklaren van stemmen.

Het ziet er onschuldig uit: de Facebook-oproep die HvASociaal vrijdagnacht om 3.23 uur op Facebook plaatste. Als je stemde op een HvASociaal-kandidaat, de Facebookpagina likete en een flyer deelde op je Facebook-wall zou je kans maken op een cadeaubon ter waarde van 50 euro. Storm loopt het op dit moment nog niet: twee studenten deden tot op heden mee aan de winactie, zo blijkt uit het aantal shares. Toch lijkt het grote gevolgen te kunnen hebben.

Vier jaar geleden werden alle stemmen op Must (Medezeggenschap Utrechtse Studenten) op de Hogeschool Utrecht tot een bepaald tijdstip ongeldig verklaard, omdat de partij had beloofd twee koffiezetapparaten te verloten onder studenten die op Must stemden. De kiescommissie, vergelijkbaar met het Centraal Stembureau van de HvA, stelde dat Must ‘de schijn van omkoping’ had gewekt met de actie en verklaarde alle stemmen tot het moment van stopzetten van de actie ongeldig.

 

Lacune in het kiesreglement

Het kiesreglement van de Hogeschool van Amsterdam stelt niet dat dergelijke beloftes of verlotingen verboden zijn, maar stelt wel dat bij onregelmatigheden of onvoorziene omstandigheden het Centraal Stembureau zelf kan beslissen wat het oordeelt. Pauline Heijne, voorzitter van het Centraal Stembureau, laat weten dat men op dit moment in beraad is over wat het oordeel zal worden. ‘Een dergelijk voorval is bij onzes weten nog nooit eerder aan de HvA voorgekomen, dus beraden we nu op wat er moet gebeuren.’

 

UvA-student Moataz Rageb, die optreedt als woordvoerder van HvASociaal, spreekt zelf van een ‘fatsoenlijke actie’. Hij zegt in het verkiezingsreglement niet te kunnen vinden dat het verboden is. ‘We hopen dat dit soort acties leiden tot een hogere opkomst, omdat die de laatste jaren vrij slecht was.’ In de beschuldiging dat er stemmen worden gekocht, herkent HvASociaal zich niet. ‘Als mensen hebben gestemd op ons, kunnen ze dat op Facebook delen en kans maken op die cadeaubon van vijftig euro, zodat ook andere mensen zien dat ze op HvASociaal hebben gestemd.’

Lees meer over