Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA sinds bezettingen bedolven onder Wob-verzoeken

Dirk Wolthekker,
1 april 2016 - 10:48

Sinds de bezettingen van vorig voorjaar ontvangt de UvA veel meer verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur dan daarvoor. Deze week kondigt studentenpartij Ons kritisch alternatief aan daar nog een schepje bovenop te gaan doen. Het lanceert een plan ‘om de hele UvA en het hele UvA-bestuur te wobben’.

Mensen die gebruik maken van de Wob doen dit gewoonlijk om meer inzicht te krijgen in de manier waarop bestuurders in de publieke sector beleid maken en uitvoeren. Zodoende zou er meer transparantie moeten ontstaan omtrent beleidsvorming. Met de wet in de hand dienen zij een openbaarheidsverzoek in bij een (semi-)overheidsinstelling en eisen openheid van zaken.

 

In de nasleep van de Maagdenhuisbezetting is dat verschillende keren gebeurd. Zo werden vorig jaar door RTL Nieuws de declaraties van universiteitsbestuurders ‘gewobt’ en diende een UvA-student een Wob-verzoek in om te achterhalen wat de afscheidsbijeenkomst van oud-collegevoorzitter Louise Gunning in De Rode Hoed had gekost.

‘We proberen bovendien al zo transparant mogelijk te zijn’

Sindsdien zijn er bij de UvA vele Wob-verzoeken binnengekomen, die de afdeling Juridische Zaken vervolgens in behandeling neemt.De UvA publiceert hier de besluiten op de verzoeken en eventueel geopenbaarde documenten. Inmiddels blijkt dat de afdeling wekelijks meerdere uiteenlopende Wob-verzoeken binnenkrijgt. Via een woordvoerder laat men weten dat de verzoeken ‘steeds van dezelfde mensen’ komen. ‘We vinden het heel jammer dat het zo gaat. Er gaat veel menskracht in zitten en het kost veel tijd en dus geld. We proberen bovendien sowieso al zo transparant mogelijk te zijn, door verslagen van vergaderingen van het CvB, maar ook gedeclareerde kosten online te zetten.’

 

Soep

Hoe het met het nu gestarte Wob-initiatiefEr is al een (vrij lege) website online gezet: wobdeuva.nl zal gaan is onbekend; volgende week komt de groep voor het eerst bijeen om te inventariseren welke Wob-verzoeken er eventueel zullen worden ingediend. De initiatiefnemers schrijven in hun Facebookevenement: ‘Maak het Maagdenhuis open. Maak de archieven los! We gaan het hele bestuur openbaar wobben en gaan alles vragen wat we willen weten en waar we nu geen toegang toe hebben.’ Waar het plaatsvindt? ‘In beginsel bij Jaap thuis, met soep.’