Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Econoom Eszter Czibor en theoretisch natuurkundige Benjamin Mosk ontvangen een Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De subsidie is bestemd voor jonge, getalenteerde wetenschappers die enige tijd onderzoekservaring in het buitenland willen opdoen.

Eszter Czibor doet onderzoek naar de vraag of genderquota effectief zijn in het verkleinen van de genderkloof aan de top van de bedrijfshiërarchie. Daarbij onderzoekt ze ook de onbedoelde negatieve gevolgen van genderquota en stelt alternatieve mechanismen voor om genderevenwicht in organisaties te bevorderen. Haar onderzoek Quotas and beyond. Using insights from behavioural economics to achieve gender balance in organizations gaat ze uitvoeren aan het Department of Economics van de University of Chicago.

Benjamin Mosk gaat op basis van het idee dat de zwaartekrachttheorie van Albert Einstein aan vervanging toe is, werken aan een model waarin kwantumverstrengeling een beschrijving geeft van deze bijzondere kracht in ons universum. Zijn onderzoek Gravity by Entanglement gaat hij uitvoeren aan het Stanford Institute for Theoretical Physics.

Hoe hoog de subsidie van beide laureaten is zal later worden bepaald aan de hand van de nog te bepalen duur van het verblijf ter plekke. Het buitenlandse verblijf zal ten hoogste 24 maanden zijn gesubsidieerd zijn.