Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

UvA-postdoc Aukje Verhoeven wint Creatieve Geest Prijs

Yannick Fritschy,
2 juni 2015 - 06:40
UvA-postdoc Aukje Verhoeven heeft de Creatieve Geest Prijs 2015 gewonnen. Ze ontving de prijs gisteren in theater De Brakke Grond tijdens de jaarlijkse Brain Day van het Amsterdam Brain & Cognition center. De klinisch psycholoog kan met de bijbehorende beurs van 10.000 euro een jaar lang onderzoek aan de UvA verrichten.

Verhoeven doet momenteel onderzoek naar menselijke gewoontes. De mentale associaties waar die gewoontes uit voortkomen, wil ze in het nieuwe onderzoek in verband brengen met creativiteit. Haar hypothese is dat associaties bij problemen creativiteit in de weg staan. Volgens Verhoeven leidt associƫren in dat soort gevallen tot het vastpinnen op een bepaalde oplossing en de onmogelijkheid om andere oplossingen te bedenken.

Oogbewegingen
De jury was volgens Freeks dochter Roos de Jonge in eerste instantie verdeeld over het besluit. De presentatie van Verhoevens tegenstrever Ali Bahramisharif, die het verband tussen oogbewegingen en creativiteit wilde onderzoeken, viel eveneens in goede aarde. Uiteindelijk maakte de jury onderscheid op basis van een vraag aan beide psychologen, die Verhoeven het beste wist te beantwoorden.

De Creatieve Geest Prijs is in 2011 in het leven geroepen door Freek de Jonge en zijn vrouw Hella en is bedoeld voor onderzoekers die zich bezighouden met het verband tussen creativiteit en het brein.