Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Wie na de Ice Bucket Challenge en de Nieuwjaarsduik nog niet genoeg heeft van ijskoud water, kan 2015 beginnen met een mooie uitdaging. Arts-onderzoeker Geert Buijze van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) zoekt mensen die de hele maand januari koud willen douchen in dienst van de wetenschap. Met het experiment wil hij achterhalen of koud douchen bevorderlijk is voor de gezondheid.

Buijze zoekt in totaal tweeduizend mensen voor zijn onderzoek. Zij zullen door loting over vier groepen worden verdeeld. Eén groep mag gewoon warm douchen, de andere drie groepen moeten bij elke douchebeurt dertig, zestig of negentig seconden lang koud water over zich heen laten stromen. Met een online vragenlijst registreert Buijze voor en na het experiment gegevens over de gezondheid van de proefpersonen.

Dergelijk onderzoek naar een dagelijkse koude douche is nog niet eerder gedaan. Wel is bekend dat je lichaam kan wennen aan blootstelling aan kou. Als je regelmatig met lage temperaturen in aanraking komt, gaan bloeddruk en hartslag minder omhoog dan wanneer je dat niet gewend bent. Dat zie je in extreme mate bij ‘Iceman’ Wim Hof, met wie Buijze in januari nog de Kilimanjaro beklom. Hof had daarbij onder een gevoelstemperatuur van -20 graden Celsius alleen een korte broek en sandalen aan.

Ziekteverzuim
Dat inspireerde Buijze tot het experiment naar koud douchen. In een persbericht van het AMC spreekt hij van een ‘subjectief onderzoek’: ‘Ik wil graag weten hoe de mensen het zelf ervaren. Mochten veel deelnemers positieve ervaringen rapporteren, dan gaan we over vervolgonderzoek denken waarbij ook bloedwaarden gemeten worden.’

In de toekomst kan dat mogelijk leiden tot minder ziekteverzuim. In de zomer meldt dagelijks één op de dertig Nederlanders zich ziek bij de werkgever, en ’s winters maar liefst één op de 22. Buijze: ‘Als je dit percentage een klein beetje omlaag weet te krijgen, heeft dat al een enorm effect op de werkvloer.’ Hij denkt niet dat een koude douche negatieve gezondheidseffecten heeft. ‘Op basis van de literatuur verwacht ik positieve effecten, maar uit het onderzoek zal blijken of dat klopt.’

Buijze waarschuwt in het persbericht dat het project alleen voor doorzetters is: ‘Mensen die mee willen doen, moeten weten waar ze aan beginnen. Ze moeten van een uitdaging houden.’ Hij verricht het onderzoek in samenwerking met het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC en Quest Magazine. Je kunt je inschrijven via de website coolchallenge.nl. Wees er wel snel bij, want inmiddels zijn er al meer dan 1500 mensen die definitief meedoen.

 

 
Lees meer over