Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Lachgas populairder dan ooit

Bien Borren,
27 juni 2014 - 19:59
Betreft
Deel op
In het Amsterdamse uitgaansleven is het gebruik van lachgas explosief gestegen. Dat blijkt uit Antenne, het jaarlijks terugkerend onderzoek van het Bonger Instituut van de UvA en verslavingskliniek Jellinek. Daarnaast is het opvallend dat er in de clubscene meer en zwaardere xtc gebruikt wordt. Voor het onderzoek zijn 635 bezoekers van clubs en raves ondervraagd.

Lachgas is bezig aan een opmars. Het inhaleren van een ballonnetje vertienvoudigde van 3% in 2008 naar 33% in 2013. In vergelijking met stimulantia (xtc en cocaïne) is lachgas niet een typische uitgaansdrug omdat de gebruiker er geen energie van krijgt, maar eerder loom en wazig wordt.

In voorgaande jaren was lachgas al populair als ontspanningsmiddel op huisfeestjes, maar het gebruik heeft zich inmiddels verplaatst naar festivals, raves en afters. Volgens de onderzoekers is het populair omdat het als een relatief onschadelijke drug wordt gezien.

Hoge dosering
Meer dan de helft van de ondervraagden had in de maand voorafgaand aan het onderzoek xtc gebruikt. Dat is in vijf jaar tijd een ruime verdubbeling. De verkrijgbaarheid van xtc blijkt simpel en stabiel. Volgens het onderzoek is de dosering van de pillen hoger dan ooit. Twee van de drie pillen bevat meer dan 140 mg mdma; in 2012 was het gemiddeld 125 milligram per pil. 

Ook amfetamine (speed) is gewild. Het goedje in relatief goedkoop en het gebruik is gestegen van 9% (2008) naar 29% (2013).

Naar aanleiding van dit onderzoek waarschuwt Jellinek voor de gevaren van deze trends in lachgas- en xtc-gebruik. Maar volgens de verslavingskliniek mag ook het alcoholgebruik niet worden onderschat. Alcohol blijft de meest populaire consumptie tijdens het uitgaan. 93% drinkt, met een gemiddelde van 8 glazen alcohol per uitgaansavond.

Volgens de instelling voor verslavingszorg verdient het alcoholgebruik meer aandacht en moet er meer voorlichting komen over lachgas, xtc en speed.

Het volledige onderzoek met alle resultaten kun je hier vinden.
Lees meer over