Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Comeniusprijs 2014 wordt dit jaar toegekend aan universiteitshoogleraar Louise Fresco. Zij ontvangt de prijs vanwege haar inzet om wetenschap onder de aandacht van het algemene publiek te brengen. De jury van de prijs vat de overeenkomst tussen Comenius en Louise Fresco samen in de woorden: ‘zorg om de wereld, zorg voor de wereld’.

Fresco ontvangt de prijs vanwege ‘haar niet aflatende inzet om de inspanningen van de wetenschap te midden van het algemene publiek te brengen. Daarbij slaat zij op tal van plekken in de wereld bij voortduring bruggen tussen verschillende terreinen van wetenschap; alles met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie’, aldus de jury.

Fresco, sinds 2006 universiteitshoogleraar aan de UvA, vertrekt op 1 juni naar Wageningen, waar zij voorzitter wordt van het college van bestuur van Wageningen Universiteit en Research.

De Comeniusprijs is vernoemd naar de zeventiende-eeuwse Tsjechische wetenschapper Jan Amos Comenius. De prijs werd eerder toegekend aan Robbert Dijkgraaf en aan Paul Schnabel.

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 22 maart tijdens de Comeniusdag 2014 in de Grote Kerk van Naarden.