Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Louise Fresco verlaat UvA voor Wageningen

Clara van de Wiel,
27 januari 2014 - 09:34
Universiteitshoogleraar Louise Fresco wordt per 1 juli voorzitter van de Raad van Bestuur van de Wageningen UR (University & Research centre). Fresco was sinds 2006 aan de UvA verbonden als universiteitshoogleraar. In Wageningen bekleedde ze sinds 2001 al de functie van honorary professor. Nu volgt ze daar als RvB-voorzitter Aalt Dijkhuizen op, die na 12 jaar op 1 maart afscheid neemt.

Fresco’s nieuwe salaris zal  conform de Wet Normering Topinkomens zijn, wat in 2013 een jaarsalaris van maximaal €228.599 betekende.

Commissariaten
Voordat Fresco in 2006 universiteitshoogleraar aan de UvA werd, was zij onder andere van 2000 tot 2006 adjunct-directeur van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Haar hoogleraarschap combineerde ze de afgelopen jaren zij met commissariaten en bestuurslidmaatschappen bij onder meer de Rabobank, het Concertgebouworkest en het Scheepvaartmuseum. Ook is ze lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad.

Die laatste functie zal Fresco binnenkort neerleggen, evenals haar commissariaat van de Rabobank. Tot halverwege 2015 blijft ze nog betrokken bij Unilever als non-executive director. Wel zal het totaal aan haar nevenfuncties volgens de universiteit niet meer dan vier uur per week in beslag nemen, en zal het werk sporen met ‘de belangen van Wageningen UR’.

In een persbericht laat Job Cohen, voorzitter van de Raad van Toezicht van Wageningen, weten blij te zijn met de komst van Fresco. Hij hoopt dat Fresco de internationale ambities van de universiteit goed vorm kan geven.

Ook Fresco zelf laat in een reactie weten uit te zien naar haar nieuwe functie. 'Wageningen gaat over de vragen die mij mijn hele leven hebben beziggehouden. Vragen over voedselzekerheid, over de toekomst van onze economie, de vergroening en biomassa. Al die dingen die zo relevant zijn vandaag de dag en waarin Wageningen actief een rol speelt, zowel op nationaal als internationaal niveau. Ik vind het fantastisch om daar aan mijn steentje te kunnen bijdragen.'

Folia interviewde Fresco in 2012 over haar boek Hamburgers in het paradijs.