Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Hoe veilig voelen lesbiennes, homo-, bi- en transseksuelen (LHBT) zich in hun buurt? Dat is de kernvraag die moet worden beantwoord het Amsterdam Pink Panel, een nieuw LHBT-onderzoekspanel dat is opgericht door het Onderzoeksinstituut Psychologie van de UvA in samenwerking met COC Amsterdam.

Agneta Fischer Agneta Fischer

‘Op verschillende plekken bij de UvA wordt onderzoek gedaan naar LHBT-gerelateerde thema’s, zoals LHBT-ouderschap, ervaringen met discriminatie, of interventies voor veilige seks. Het is vaak lastig om geschikte respondenten te vinden voor een representatieve steekproef. Het Amsterdam Pink Panel brengt hier verandering in,’ zegt Agneta Fischer, directeur van het Onderzoeksinstituut.

Ook Jan van Asch, voorzitter COC Amsterdam is enthousiast. ‘Voor COC Amsterdam is het belangrijk dat de LHBT-groep primair doel is van onderzoek en niet een subgroep is zoals vaak het geval is bij grote onderzoeken. Resultaten van het onderzoek zijn voor ons een belangrijke bron van informatie om onafhankelijk beleidsmatig te adviseren en daarmee een hoorbare stem aan alle LHBT’s in de stad te geven’.

Homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland kunnen zich via aanmelden voor het panel. Zij zullen op regelmatige basis benaderd worden om een vragenlijst in te vullen over LHBT-gerelateerde thema’s. Na het eerste onderzoek over veiligheid in de buurt wordt het panel bevraagd over onder meer omgaan met discriminatie en de gemeenteraadsverkiezingen.

Meedoen aan het panel? Meld je hier aan.
Lees meer over