Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Welke eigenschap zou UvA-hoogleraar en veelvuldig invloedrijkste man van Nederland Alexander Rinnooy Kan van zijn illustere naamgenoot Alexander de Grote willen hebben? 'Hij was een visionair. Hij struikelde bijna over de grootsheid van zijn eigen ideeën. Als ik het in één woord moet samenvatten.' Meer tijd had Rinnooy Kan er dan ook niet om erop in te gaan. Nadat hij gister in boekhandel Athenaeum het nieuwste boek over Alexander de Grote, Alexander en Darius. De Macedoniër in de spiegel van het Nabije Oosten, kreeg uitgereikt moest hij direct weer verder. De D66'er heeft het nog steeds druk, ook nu hij geen voorzitter meer is van de Sociaal Economische Raad.

Over de grote Macedonische krijgsheer is al bijzonder veel geschreven, maar toch is dit boek volgens de schrijvers en stichting Zenobia, waar het idee voor het boek ontstaan is, van toegevoegde waarde. 'In het boek worden artikelen van verschillende vooraanstaande wetenschappers uit uiteenlopende vakgebieden gebundeld. Niet alleen classici, maar onder andere ook historici gespecialiseerd in het Perzische perspectief komen aan bod.' Stichting Zenobia bestudeert de verhoudingen tussen Oost en West en organiseert morgen een congres over de smeltkroes aan culturen in Sicilië in de Aula van de UvA. Voorzitter van de stichting en UvA-alumnus Diederik Burgersdijk verwacht zo'n 250 deelnemers.

Bush junior
Niet alleen het aantal bezoekers aan dit congres duidt op relevantie voor de samenleving van deze studies. Bert van der Spek, professor Oude Mediterraanse en West-Aziatische Geschiedenis aan de VU, vindt dat George Bush junior bij hem colleges had moeten volgen voordat hij aan zijn oorlog in Irak begon. 'Bush heeft toen hij daar kwam onmiddellijk het Iraakse leger ontbonden, waarop de goedgetrainde soldaten in opstand kwamen. In de oudheid werden soldaten vaak juist opgenomen in de legers van de veroveraars.'

Spek lepelt met gemak nog een aantal voorbeelden op. 'Econometristen kunnen zo aan de slag met de honderdduizenden kleitabletten met economische informatie uit het Midden-Oosten. Zo zouden ze het effect van overheidsingrijpen kunnen onderzoeken.'

Wie weet kan Rinnooy Kan gewapend met kennis over de oudheid de positie van invloedrijkste man van het land dus opnieuw grijpen.
Lees meer over