Hoogleraar Ondernemerschap en Organisatie Mirjam van Praag neemt afscheid van de UvA. Per 1 januari treedt ze in dienst van de Copenhagen Business School (CBS) in Denemarken. Van Praag wordt daar benoemd als hoogleraar ondernemerschap op de nieuwe Maersk Mc-Kinney Møller leerstoel.

Van Praag was vanaf 2006 als hoogleraar aan de UvA verbonden. In dat jaar stond Van Praag tevens aan de wieg van het Amsterdam Center for Entrepreneurship, waaraan ze nadien als wetenschappelijk directeur leiding gaf. In dat centrum werken UvA, VU, HvA en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten samen op het gebied van het onderwijs in en onderzoek naar ondernemerschap. Van Praag blijft na haar vertrek in een adviserende rol bij ACE betrokken.

In een persbericht geeft decaan van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde Han van Dissel aan Van Praags vertrek te betreuren. ‘Met haar wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschap heeft Mirjam het ondernemingsklimaat in Nederland weten te versterken. Daarnaast heeft zij als wetenschappelijk directeur van ACE een brug weten te slaan tussen de internationale academische wereld en het Nederlandse bedrijfsleven, beleidsmakers en (student-)ondernemers. Voor dit alles zijn we haar zeer dankbaar.’Vorig jaar was Van Praag te gast in het radioprogramma Folia maakt kennis. In het profiel dat Folia naar aanleiding daarvan maakte, sprak ook collega-econoom Barbara Baarsma haar waardering voor Van Praag uit. ‘Haar grote verdienste is dat ze het gat in de economische onderzoeksmarkt – namelijk het ontbreken van onderzoek naar ondernemerschap – ontdekte. Dat heeft ze daardoor helemaal kunnen ontwikkelen en uitbouwen,’ aldus Baarsma. ‘Zij heeft het onderzoek naar ondernemerschap uit de borrelpraatsfeer gehaald.’

Naast directeur van ACE, is Van Praag tevens kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), bestuurslid van SEO Economisch Onderzoek en voorzitter van het bestuur van de Amsterdamse Academische Club.

Luister het volledige radio-interview met Van Praag hieronder terug.