Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Wat kan een balletdanseres leren van een psycholoog? En een chirurg van een muzikant? Met andere woorden: hoe kan wetenschappelijke kennis ingezet worden bij podiumkunsten - en andersom? Om die vragen te beantwoorden organiseren de UvA, VU, Theaterschool en het Conservatorium van Amsterdam (CvA) het congres ‘Managing your Talents’, dat op 29 en 30 augustus plaatsvindt.

Henkjan Honing Henkjan Honing

‘Deze vier onderwijsinstellingen bezitten verschillende soorten kennis,' zegt Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de UvA en medeorganisator van het congres. 'De bedoeling is om die aan elkaar over te brengen. Met dit congres kijken we hoe we elkaar tegemoet kunnen komen en wat we van elkaar kunnen leren. In de topsport is het bijvoorbeeld al heel gewoon om wetenschappers op het gebied van brein en cognitie te laten overvliegen die de sporters helpen met stress om te gaan.’

Stressgehalte
Het gaat om het bij elkaar brengen van biomedische, psychologische en cognitiewetenschappelijke kennis met podiumkunsten. Hoe ziet zoiets er concreet uit? Honing: ‘Een biomedische wetenschapper houdt bijvoorbeeld het stressgehalte en de hartslag in de gaten van een violiste terwijl ze optreedt. In deze discipline gaat het dus om fysiologische maten. Maar je kunt ook denken aan cognitie: wat is de rol van slaap en emotie tijdens het beoefenen van podiumkunsten?’

‘Managing your Talents’ duurt twee dagen en er staan vier thema’s centraal die elk één dagdeel beslaan: oefenen (hoe moet je studeren?), excelleren (hoe word je nog beter?), talent (hoe ga je om met bijzonder talent en hoe verpest je het?) en (over)belasting (hoe ga je om met stress en hoe bereid je je voor op een auditie?).

Studentenkorting
Het congres is bedoeld voor mensen die doceren aan het CvA en aan de UvA maar ook voor onderzoekers. Studenten krijgen korting op hun kaartje. Honing verwacht vooral dat de lezing door Daniel Levitin, hoogleraar neuropsychologie verbonden aan McGill University in Montréal, veel studenten zal aantrekken.

Voor meer informatie en het kopen van een ticket kun je hier terecht.
Lees meer over