Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

Ouders moeten beter begeleiden bij tandenpoetsen

Dirk Wolthekker,
20 mei 2013 - 08:07
Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever en op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen. Dit zegt Acta-promovendus Erik Vermaire in zijn promotieonderzoek dat hij op 24 mei verdedigt.

Erik Vermaire Erik Vermaire

Bij de standaardmethode voor cariëspreventie – bestaande uit een tweejaarlijkse periodieke controle, een fluoridebehandeling en preventief sealen – aangevuld met twee extra fluoridebehandelingen per jaar, krijgt 1 op de 3 kinderen alsnog een gaatje. Als uitsluitend de standaardmethode wordt toegepast is dat 1 op de 2. Vermaire laat zien dat bij toepassing van de non-operative caries treatment and prevention-methode (NOCTP) ongeveer 1 op de 6 kinderen in drie jaar tijd een gaatje ontwikkelt in het blijvende gebit. De NOCTP-methode blijkt hiermee volgens Vermaire drie keer zo effectief te zijn in het voorkomen van gaatjes dan de standaardmethode.

Bij de NOCTP-methode ligt de nadruk op het stimuleren van het tandenpoetsen door de ouders en is de tweejaarlijkse periodieke controle vervangen door een individueel bepaalde frequentie aan de hand van risicocriteria. Daarnaast krijgen de kinderen – uitsluitend wanneer het cariësproces niet gestopt kan worden met goed tandenpoetsen – een fluoridebehandeling.

Vermaire onderzocht circa 180 zesjarige kinderen over een periode van drie jaar. De totale gemiddelde kosten voor cariëspreventie per kind in de controlegroep waarbij de standaardmethode werd toegepast, zijn 154 euro. Bij de NOCTP-methode zijn de aanvullende kosten van het voorkomen van een extra gaatje volgens de promovendus 108 euro.

‘De NOCTP-methode brengt dus in eerste instantie hogere kosten met zich mee dan de reguliere behandeling, maar het is zeer waarschijnlijk dat het op de lange termijn juist kostenbesparend is,’ zegt Vermaire. ‘De verwachte levenslange kosten die een gevulde kies met zich meebrengt, liggen namelijk aanzienlijk hoger.’ Hij pleit dan ook voor nader onderzoek naar de invoering van de NOCTP-methode.

Investeren
Toepassing van de NOCTP-methode vraagt om de nodige aanpassingen in het denken van zowel de tandarts en mondhygiënist als van de ouder. Vermaire keek daarom ook naar de bereidheid van ouders om te investeren in een goede gebitsgezondheid van hun kind. Ondanks dat ouders over het algemeen zeker bereid bleken in het gebit van hun kind te investeren, gaf bijna twaalf procent van de ondervraagde ouders aan nauwelijks geld, tijd en moeite te willen steken in een goede gebitsgezondheid van hun kind. Vermaire: ‘Om NOCTP met succes te kunnen toepassen is het essentieel de mindset van ouders aan te pakken. De routinematige aanpak die al enkele decennia gevolgd wordt, biedt ouders en mondzorgprofessionals weliswaar een vorm van veiligheid, maar als ouders zich ervan bewust worden dat zij zelf voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de mondgezondheid van hun kind, valt een grote winst te behalen.’