HvA-promovendus aan het lectoraat Oefentherapie Joost van den Dool heeft een ton subsidie ontvangen voor zijn onderzoek naar cervicale dystonie. De subsidie wordt verleend door de Jacques & Gloria Gossweiler Foundation, een fonds voor de stimulering van het onderzoek naar chronische neurologische aandoeningen.

Joost van den Dool

Van den Dools onderzoek richt zich op het met oefen- en fysiotherapie behandelen van patiënten met cervicale dystonie (CD). CD is chronische en invaliderende aandoening waarbij patiënten te maken krijgen met stoornissen in de spanning van hun nekspieren. Hierdoor maken zij draaiende, wringende bewegingen en ontstaan abnormale houdingen van de nek. Traditioneel vindt behandeling van de ziekte plaats met plaatselijke injecties van botuline toxine (BTX). Niet bij alle patiënten blijkt dat middel echter alle problemen weg te nemen.

Nieuw onderzoek wijst uit dat met een combinatie van BTX met oefen- en fysiotherapie effectievere resultaten te boeken zijn. Op deze behandeling richt het onderzoek van Van den Dool zich.

Eerder was hij werkzaam aan het AMC, waar hij betrokken was bij het ontwikkelen van een behandelprogramma voor CD. In zijn promotieonderzoek zal Van den Dool dit behandelprogramma verder onderzoeken op (kosten-)effectiviteit, om het daarmee mogelijk tot een landelijke behandelrichtlijn te ontwikkelen.
Lees meer over