Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

VU-hoogleraar verzint onderzoeksgegevens

Een van onze redacteuren,
13 april 2013 - 09:51
Het veldwerk dat de inmiddels gepensioneerde VU-hoogleraar politieke antropologie Mart Bax verrichtte in Bosnië, hangt aan elkaar van onwaarheden. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van onderzoek in het bedevaartsoord Medjurgorje, waarover Bax veel heeft gepubliceerd.

Historische feiten die Bax beschrijft hebben nooit plaatsgevonden, mensen en plaatsen die hij noemt zijn in de regio onbekend, en geschreven bronnen die hij zegt te hebben geraadpleegd blijken niet te bestaan of een heel andere inhoud te hebben. Bovendien blijkt liefst een derde van de wetenschappelijke publicaties die Bax opgaf helemaal niet te bestaan. Ook is twijfelachtig of Bax aan alle conferenties heeft bijgedragen die hij heeft opgegeven.

Een halfjaar geleden onthulde onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten al dat Bax zijn veldwerk in Brabant zou hebben verzonnen. De VU kondigde toen een onderzoek aan, maar er is nog steeds geen definitieve onderzoekscommissie aan de slag.

Bax' proefschrift over de plattelandspolitiek in het Ierse Patricksville, waarop hij in 1973 cum laude promoveerde aan de UvA, gold onder deskundigen als controversieel.