Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Universiteitshoogleraar Louise Fresco is voorgedragen als Nederlandse kandidaat voor de functie van president van de European Research Council (ERC). Dat meldt de website Science Guide. Met de voordracht van Fresco probeert Nederland een Europese topfunctie in de wacht te slepen.

 Louise Fresco Louise Fresco. Foto: Christiaan Krouwels

Fresco wordt als kandidaat voorgedragen door de voorzitters van de KNAW, NWO en de VSNU. In hun aanbeveling prijzen de voorzitters vooral het feit dat Fresco naast het doen van innovatief onderzoek ook altijd sterk betrokken is geweest bij de maatschappelijk vertaling. Ook haar grote staat van dienst wordt in de aanbevelingsbrief genoemd. Voordat Fresco in 2006 universiteitshoogleraar aan de UvA werd, was zij onder andere  van 2000 tot 2006 adjunct-directeur van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Haar hoogleraarschap combineerde ze de afgelopen jaren zij met commissariaten en bestuurslidmaatschappen bij onder meer de Rabobank, het Concertgebouworkest, het Scheepvaartmuseum. Ook is ze lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad.

Als president van de ERC zou Fresco vanuit Brussel grote invloed hebben op de financiering van wetenschappelijk onderzoek in Europa. Zo zal de ERC-president de komende jaren leiding geven aan de subsidiëring via het programma Horizon2020, waarmee 80 miljard wordt geïnvesteerd in het stimuleren van onderzoek, innovatie en het concurrentievermogen in Europa. Ook deelt de ERC elk jaar zogenaamde Starting Grants van 1,5 miljoen euro uit aan jonge, veelbelovende wetenschappers die het in zich hebben om invloedrijke  onderzoeksleiders te worden.