Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), professor Robbert Dijkgraaf geeft op 16 november een tweede live college tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door University. Dijkgraaf zal in dit vervolgcollege ingaan op de microkosmos met als onderwerp het allerkleinste.

Eerder gaf Dijkgraaf, nu directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, tijdens de zendtijd van het programma een college over de oerknal. Naar dat eerste college keken meer dan een miljoen kijkers.

Het tweede college wordt uitgezonden vanuit ‘de Gashouder’ op het Westergasterrein en duurt vijftig minuten. Volgens Dijkgraaf is de reis naar de microkosmos is even spannend als die naar de macrokosmos. 'Bij de oerknal, de oorsprong van alles, zoomden we uit tot het allergrootste: het heelal zelf. In dit college zoomen we in tot allerkleinste deeltjes: van het net ontdekte Higgs-boson tot de snaartheorie.'

In het college komen vragen aan bod over de bouwstenen waaruit alles, ook wijzelf zijn gemaakt. Ook gaat de professor in op de consequenties van ontdekkingen. Qua opzet is het college over het allerkleinste vergelijkbaar met dat over de oerknal. Aan de hand van animaties, een maquette van een cel en een ‘quantum theater’, gaat Dijkgraaf op zoek naar de basis van alles.

In het voorjaar van 2013 zal DWDD University vervolgen met een serie van drie colleges van zelfverklaarde 'gadgetnerd' en oud-UvA-student mediastudies Alexander Klöpping.

De uitzending is te zien op Nederland 3 om 20.30 uur bij de VARA. Aanmelden kan hier.