Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

'Breng omvang wangedrag wetenschap volledig in kaart'

Jeff Pinkster,
18 september 2012 - 14:22
Betreft
Deel op
De aard en omvang van het wangedrag in de Nederlandse wetenschap moet onder de loep worden genomen. Dat adviseert de commissie-Schuyt, die onderzoek heeft gedaan naar de manier waarop wetenschappers omgaan met onderzoeksgegevens, zo meldt de NOS.

Met een dergelijk onderzoek wil de, door socioloog Kees Schuyt voorgezeten, commissie iedere twijfel over wetenschappelijk onderzoek wegnemen. Om die reden zegt Schuyt dat al het wetenschappelijke onderzoek tegen het licht gehouden zou moeten worden. Organisaties als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zouden die onderzoeken moeten uitvoeren.

In het rapport, dat vrijdag volledig wordt gepubliceerd, adviseert de commissie ook dat wetenschappers beter begeleid zouden moeten worden. Zeker in de beginfase van een onderzoek, waarin onderzoekers vaak in hun eentje gegevens verzamelen, verwerken en opslaan. Goede afspraken over de begeleiding kunnen voorkomen dat wetenschappers hier de fout in gaan.

De commissie-Schuyt werd ingesteld door de KNAW naar aanleiding van het grootschalige onderzoek naar de handel en wandel van de voormalige Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel. In dit onderzoek, dat onder leiding staat van de commissie-Levelt, zijn tot toe nu enkele tientallen artikelen als frauduleus bestempeld. De resultaten van het onderzoek worden in delen naar buiten gebracht. De eindconclusie wordt nog dit jaar verwacht.
Lees meer over