Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek van NWO gaat dit jaar naar UvA-informaticus Cees Snoek. Hij leidt een onderzoeksteam dat werkt aan de ontwikkeling van een slimme zoekmachine voor digitale video. Hij maakt daarmee momenteel nationaal en internationaal furore. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro.

De jury is onder de indruk van de kwaliteit en omvang van het werk van Snoek. Zij rekent hem dan ook tot de absolute top van zijn generatie. ‘Ook is hij in staat zijn ideeën overtuigend over te brengen. Hij is een enthousiast en inspirerend docent en weet zijn onderzoeksresultaten in begrijpelijke taal te verspreiden onder een groot publiek,’ aldus de jury. Snoek zoekt naar manieren om pixels in woorden te vertalen: onbeschreven videobeelden worden geannoteerd op basis van herkende personen, objecten, scènes en hun interactie. Hierin heeft hij de afgelopen tien jaar enorme vooruitgang geboekt.
Cees Snoek

‘Ik ben blij verrast, dit is echt een fantastisch jaar voor mij en het onderzoeksteam,' aldus Snoek in een reactie. 'Er gebeurt internationaal ongelofelijk veel op het gebied van video retrieval. Het is van belang om deze kennis met elkaar te delen. Van een deel van het bedrag wil ik daarom vooraanstaande onderzoekers uit bijvoorbeeld de VS uitnodigen voor lezingen over ons vakgebied en de ontwikkelingen in multimedia.’


De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is een prijs voor een wetenschapper, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Het prijzengeld is vrij te besteden aan ICT-onderzoek.