Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De voormalige hoogleraar psychologie Diederik Stapel heeft tijdens zijn werkperiode in Tilburg in meer dan de helft van zijn publicaties fraude gepleegd. Dat concludeert de fraudecommissie die de handel en wandel van Stapel in Tilburg onderzoekt na bestudering van een eerste deel van de publicaties.

Tot nog toe nam de commissie, onder voorzitterschap van professor Pim Levelt staat, twintig publicaties onder de loep. Bij twaalf daarvan is fraude geconstateerd. Ook bleken drie bijdragen aan boeken frauduleus. Stapel gaf eerder al toe dat hij data heeft verzonnen.

De Universiteit van Tilburg heeft op zijn website laten weten dat de bevindingen van de commissie in delen worden bekendgemaakt. De resultaten van de commissies die onderzoek doen naar de tijd dat Stapel werkzaam was aan de Rijksuniversiteit Groningen en de UvA worden in april verwacht. Over een half jaar moet het eindrapport er zijn.

Stapel werd in september op non-actief werd gesteld door de Universiteit van Tilburg. De hoogleraar had onderzoeksgegevens voor zijn publicaties verzonnen. De zwendel kwam aan het licht toen er bij, vooral jonge, onderzoekers twijfels ontstonden over zijn werkwijze. De affaire ging als een schok door de academische wereld.

Stapel promoveerde in 1997 promoveerde in de sociale psychologie aan de UvA. Later werkte hij op de universiteiten van Groningen en Tilburg. In november gaf hij zijn titel vrijwillig terug aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees hier een overzicht over de affaire-Stapel.