Foto: Pieter de Vries (Museum Kaap Skil)
wetenschap

UvA'ers gaan eeuwenoude kleding digitaal reconstrueren

Dirk Wolthekker,
21 december 2018 - 13:02

Een paar jaar gelden werd in een scheepswrak bij Texel zeventiende-eeuws textiel gevonden dat nog in zeer goede staat verkeerde. Een onderzoeksteam onder leiding van Maarten van Bommel wil een deel van de kleding nu digitaal reconstrueren.

De uit het scheepswrak opgedoken textielcollectie bestaat uit 250 textielfragmenten afkomstig van zo’n 25 kledingstukken. De meest waardevolle objecten zijn een complete damestoga, een lijfje en verschillende mouwen, vertelt Maarten van Bommel, hoogleraar natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed. Van Bommel zal leiding geven aan een team van onderzoekers dat enkele kledingstukken digitaal wil reconstrueren. ‘We beginnen met de reconstructie van een lijfje. Bij succes zullen meerdere objecten worden nagemaakt. Deze reconstructie is noodzakelijk omdat de stoffen te zwak of fragiel zijn om mee te werken’

 

Gerecycled

Textiel was vaak duur in de zeventiende eeuw. Als het was versleten of kapot ging werd het vaak volledig gerecycled in andere kleding of in interieurtextiel, zoals een stoelbekleding. De weinige objecten die over zijn, zijn vaak gerepareerd en bijvoorbeeld van steunlagen voorzien waardoor niet al het textiel nog goed te bestuderen is. De opgedoken kleding kan helpen te begrijpen hoe ze oorspronkelijk gemaakt is, en waarvoor ze werd gebruikt.

 

‘Het lijfje zal tot in detail worden bestudeerd, hierbij wordt gekeken naar onder meer vorm en patronen,’ zegt Van Bommel. ‘Ook maken we een grondige materiaalanalyse waarbij de gebruikte kleurstoffen, beitsen en garens worden bepaald. De daadwerkelijke reconstructie gaat in verschillende stappen, waarbij ook een klein fysiek model wordt gemaakt.’

 

De digitale modellen zullen worden gepresenteerd op touchscreens in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum en in museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel.