Foto: YouTube
wetenschap

‘Deze asteroïde kan gebied zo groot als Europa aantasten’

Willem van Ewijk,
19 april 2017 - 13:18

Het is zo goed als uitgesloten dat de asteroïde die vanmiddag de aarde passeert onze planeet zal raken. Mocht er wel nog eens zo’n joekel op aarde afkomen, dan kunnen we proberen zijn baan te veranderen.  

Toen de Nasa dinsdag aankondigde dat een asteroïde met een doorsnee van meer dan zeshonderd meter de aarde zou passeren zei het Amerikaanse ruimteagentschap er meteen bij dat ze de aarde niet zou raken. De asteroïde passeert onze planeet vanmiddag op een afstand van 1,8 miljoen kilometer; dat is vijf keer de afstand tussen de maan en de aarde.

‘Je kunt de asteroïde proberen op te blazen’

Als een asteroïde als die van vandaag wel inslaat dan kan die een krater met een doorsnee van tien kilometer veroorzaken. ‘Door de explosieve kracht die dan vrijkomt kan een gebied zo groot als Europa worden aangetast,’ zegt Jaap Vreeling, medewerker van Nova, het informatiecentrum van het Anton Pannekoek Instituut voor astronomie van de UvA. 

 

Maar de geruststelling van de Nasa kunnen we ter harte nemen; volgens Vreeling is het nog niet voorgekomen dat de Nasa zich misrekent. Nasa ziet de asteroïde al sinds 2014 aankomen en kan haar baan daardoor nauwkeurig berekenen.

 

(Bekijk hieronder radarbeeld van de asteroïde. De tekst loopt door onder de video.)

 

Foto: YouTube
Fragment uit de film Deep Impact (1998)

Deep impact
Het agentschap houdt de kometen in de gaten binnen het ‘Near Earth Asteroid Program’ dat bedoeld is om een inslag van een asteroïde op aarde te voorkomen.

 

‘Mocht er een keer zo’n joekel naar de aarde komen, dan kun je daar wat aan doen,’ zegt Vreeling. Het is een beetje zoals in de films die over inslagen gemaakt zijn: Deep Impact en Armageddon. ‘Je kunt door zeilen te monteren op de komeet de baan proberen te veranderen,’ zegt Vreeling. ‘Of je kunt de asteroïde proberen op te blazen.’

 

Toutatis
In 2004 passeerde voor het laatst zo’n grote asteroïde de aarde. Die asteroïde, Toutatis, was veel groter: 4,6 kilometer bij 2,4 kilometer. Als Toutatis de aarde had geraakt zou de hele wereld daar last van hebben. De krater zou een doorsnee van tientallen kilometers hebben en de impact zou over de hele wereld te merken zijn.

 

Maar volgens Vreeling is het een hoop ‘geklop om eigenlijk helemaal niks’. De kans dat een asteroïde van het formaat Toutatis de aarde raakt is eens in de twintig miljoen jaar. De kans dat een asteroïde zo groot als die van vandaag de aarde raakt is eens in de honderdduizend jaar. Vreeling: ‘Het is alsof je vanuit Amsterdam een dartpijltje in de richting van een dartbord in het centrum van Maastricht gooit en er dan vanuit gaat dat je de roos raakt.’

 

(Bekijk hieronder een fragment uit de film Deep Impact.)