Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniele Dalledonne (cc, via Flickr)
wetenschap

Kijken naar foto’s vagina’s verbetert zelfbeeld van vrouwen

Carlijn Schepers,
26 oktober 2016 - 16:44

Kijken naar foto’s van vagina’s in alle soorten en maten zorgt ervoor dat vrouwen een positiever beeld krijgen van hun eigen geslachtsdeel. Dit is de conclusie van een onderzoek van de afdeling gynaecologie van het AMC, onder leiding van seksuoloog Ellen Laan. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology.

Veel vrouwen zijn onzeker over hun vagina, vooral over de vraag of die er wel normaal uitziet. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat wat vrouwen normaal vinden, wordt beïnvloed door foto’s uit de media, pornografie en mode. Hierop zijn vaak gefotoshopte of chirurgisch veranderde vagina’s te zien.

 

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) wilden kijken of het beeld dat vrouwen van hun geslachtsdeel hebben zou veranderen als ze een veelvoud aan foto’s van vagina’s zouden zien. Ze toonden beelden met een grote variatie in vorm en grootte van de schaamlippen aan vrouwelijke proefpersonen. Achteraf bleek dat hun zelfbeeld over hun vagina hierdoor verbeterde.

In 2015 werden er wereldwijd 96.000 schaamlipcorrecties uitgevoerd

De 43 vrouwelijke studenten met de gemiddelde leeftijd van 23 jaar kregen ofwel een serie foto’s van natuurlijke vagina’s of een serie foto’s over natuur, kunst en architectuur te zien. De vrouwen die de vaginafoto’s zagen, gingen positiever denken over hun eigen geslachtsdeel. Dit effect was er ook na twee weken nog. De vrouwen die de andere fotoreeks zagen, dachten niet anders over hun vagina. Of de vrouwen vooraf een negatief of positief beeld van hun geslachtsdeel hadden, maakte hierbij niet uit.

 

Volgens Ellen Laan worden vrouwen zich door de foto’s bewust van het ‘onjuiste en eenvormige beeld van vulva’s dat uit de media naar voren komt’. ‘Juiste informatie over de grote diversiteit aan vorm en grootte van binnenste en buitenste schaamlippen zou de stijgende vraag naar schaamlipreducties om cosmetische redenen af kunnen remmen,’ zegt Laan. En dat is belangrijk, want volgens de International Society of Aesthetic Plastic Surgery werden er in 2015 wereldwijd 95.000 cosmetische schaamlipcorrecties uitgevoerd, een sterke stijging ten opzichte van vorige jaren.

Lees meer over