Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Brocken Inaglory (cc, via Wikimedia Commons)
wetenschap

Bewolking blokkeert waarschijnlijk bijzondere perseïdenregen

Henk Strikkers,
11 augustus 2016 - 16:48

‘Het komt maar één keer in de twaalf jaar voor dat de jaarlijkse perseïdenregen wordt versterkt doordat Jupiter in de buurt van die meteorenregen hangt,’ vertelt Marieke Baan van het Anton Pannekoek Instituut. Het astronomie-instituut van de UvA keek halsreikend uit naar deze week, waarin een piek aan vallende sterren te zien is. Waarschijnlijk gooit bewolking vanavond echter roet in het eten.

Vallende sterren zijn natuurlijk niet echt vallende sterren, het zijn lichtflitsjes die worden veroorzaakt door puin en gruis dat door de ruimte zweeft, zegt Baan. De aarde beweegt ieder jaar in augustus of september door zo’n wolk met gruis die waarschijnlijk afkomstig is uit het sterrenbeeld Perseus, vandaar dat astronomen spreken van perseïden. Die perseïden zijn minieme stukjes ruimtestof, vaak niet groter dan een speldenpunt, die supersnel de atmosfeer van de aarde in komen.

 

‘Dan heb je het over snelheden van een paar honderd duizend kilometer per uur,’ legt Baan uit. ‘Door die hoge snelheden wordt de lucht rond dat stofdeeltje verhit en gaat de lucht gloeien. Dat is wat wij vallende sterren noemen. Bij de perseïdenregen duurt dat vallen soms best lang.’

 

Drie per minuut

Dit jaar is de perseïdenregen extra bijzonder omdat de planeet Jupiter langs de wolk van gruis beweegt. De vorige keer dat dit gebeurde, in 2004, was er sprake van een piek van wel 3 vallende sterren per minuut, terwijl dat normaliter slechts 70 tot 80 per uur bedraagt. ‘Die piek ligt vannacht tussen 2 en 3 uur,’ vertelt Baan. Het KNMI voorspelt vannacht echter dichte bewolking waardoor de perseïden nauwelijks zichtbaar zullen zijn.

 

Morgen is er echter een herkansing. ‘Dan ligt het hoogtepunt tussen 3 en 4 uur middernacht,’ zegt Baan. Voor vrijdag op zaterdag voorspelt het KNMI een heldere nacht. Om de perseïden te zien kun je volgens Baan het best naar een zo donker mogelijke plek gaan. ‘Het is natuurlijk zomer, dus pikdonker wordt het sowieso niet,’ voorspelt Baan. ‘Het is het slimst om ergens in een weiland te gaan liggen.’