Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc St. Gil (National Archive of the United States)
wetenschap

Cannabisgebruik deels genetisch bepaald

Willem van Ewijk,
29 maart 2016 - 15:13

Het AMC heeft vier genen ontdekt die van invloed zijn op cannabisgebruik. Dit deed het academisch ziekenhuis van de UvA samen met zestien andere Europese en Amerikaanse onderzoeksgroepen. Het is voor het eerst dat cannabisgebruik wordt gekoppeld aan genetisch materiaal.

Uit tweelingenonderzoek bleek al eerder dat gevoeligheid voor cannabisverslaving voor 45 procent bepaald wordt door genen. Maar het was nog niet duidelijk om welke genen het precies ging. Onderzoekers van het AMC, het VUmc en het Nijmeegse Radboudumc hebben nu vier genen ontdekt die net iets anders zijn bij mensen die regelmatig cannabis gebruiken dan bij mensen die dit niet doen. 

 
Dopamine

Van een van de vier genen, het NCAM1-gen, was al bekend dat het een rol speelde bij nicotineverslaving. Dit gen is van invloed op de manier waarop dopamine vrij komt in de hersenen. Dopamine is het hormoon dat ervoor zorgt dat je een beloningsgevoel ervaart.

 
Of dopamine ook een rol speelt bij cannabisgebruik moet volgens de onderzoeksgroep verder worden onderzocht. Net als hoe de andere drie genen er precies voor zorgen dat je eerder geneigd bent om cannabis te gebruiken. Maar dat de genen een rol spelen, en dat de risicofactoren voor nicotineverslaving en cannabisverslaving voor een groot deel overlappen is volgens de onderzoekers wel duidelijk.

 

Het AMC deed het onderzoek binnen het zogenoemde ‘International Cannabis Consortium’, een samenwerkingsverband tussen zeventien Europese en Amerikaanse onderzoeksgroepen met een onderzoekspopulatie van in totaal 40.000. De onderzoeksresultaten worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Translational Psychiatry.