Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Luc Mercelis / cc Flickr
opinie

'Vlaamse politiek sluit ogen voor publicatiedruk'

Stéphanie Romans,
25 september 2015 - 17:10
Betreft
Deel op

In Vlaanderen klinkt een steeds luidere roep om de publicatiedruk aan te pakken. Maar de politiek houdt haar poot stijf. 

De rector van de KU Leuven, Rik Torfs, heeft deze week aangekondigd dat hij de publicatiedruk wil aanpakken. Bij sollicitaties en promoties moeten jonge onderzoekers minder beoordeeld worden op het aantal publicaties. De vijf beste publicaties worden belangrijker en kandidaten krijgen de opdracht om een biosketch te schrijven; een soort essay over hun onderzoek, dat de kwaliteit van de sollicitant moet aantonen.

 

De Brusselse rector Paul De Knop wees er terecht op dat Torfs niet de enige is die niet meer naar de waslijst aan publicaties kijkt om jonge onderzoekers te beoordelen. 'Zijn' Vrije Universiteit Brussel telt bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening ook mee in de beoordeling.

 

De initiatieven van de twee rectoren, die de afgelopen weken wel vaker de confrontatie opzochten, om het jonge onderzoekers makkelijker te maken kunnen we alleen maar toejuichen. Stilaan verandert de academische wereld van gedachten over het belang van kwantiteit en verschuift de aandacht weer naar kwaliteit van het onderzoek. Het is jammer dat de politiek niet dezelfde verschuiving doormaakt.

 

Want, zo kaartte Torfs aan, universiteiten worden door de politiek nog steeds aangemoedigd zoveel mogelijk doctoraten af te leveren. Wie meer mensen laat promoveren, krijgt nou eenmaal meer geld.

 

'Universiteiten worden nog steeds aangemoedigd zoveel mogelijk doctoraten af te leveren.'

Arbeidsvoorwaarden
De vakbonden zien dat beleid al langer met lede ogen aan. Zij wijzen erop dat de arbeidsvoorwaarden voor jonge onderzoekers verslechteren. Dat je vier jaar al je aandacht aan je promotieonderzoek kunt besteden is een uitzondering en luxe geworden. De meeste jonge promovendi leven van het ene tijdelijke onderzoeksproject naar het volgende.

 

In die vakbondsklacht weerklinkt het protest van jonge wetenschappers in Nederland. In de zomer protesteerden UvA-onderzoekers tegen de hoge werkdruk en het flexwerk in de wetenschap. In Vlaanderen zijn de vakbonden die voorzet nu gevolgd. De week van de opening van het academische jaar hebben ze kleine acties gehouden om aandacht te vragen voor de precaire arbeidsomstandigheden van wetenschappers en het failliet van het financieringssysteem.

 

'de kracht van verandering'
De acties hebben de politiek nog niet op scherp gezet. En dat is jammer, want de universiteiten geven zelf met hun eigen beleid duidelijk aan dat ze hun wetenschappers meer tijd en begeleiding gunnen. De concurrentie tussen de universiteiten is een rem op die ontwikkeling, maar wordt beleidsmatig nog altijd aangemoedigd.  

 

De Vlaamse minister van Wetenschap en Innovatie, Philippe Muyters (N-VA) gelooft, althans volgens zijn partijslogan, in de kracht van verandering. Des te opmerkelijk dat zijn wetenschapsbeleid stagnatie in de hand werkt.

Lees meer over