Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

Op z'n Duits | Slenterseks

Linda Duits,
4 september 2015 - 07:53

Seks tijdens je studie valt niet mee. Niet dat het moeilijk is om seks te krijgen als student – naar de Bubbels gaan is meestal voldoende. Het probleem zit erin hoe je vervolgens de relatie noemt die met zo’n bedpartner kan ontstaan. Een onenightstand mondt al snel uit in een tweede nacht. En dan? Is hij of zij je scharrel? Je woordkeuze is veelzeggend.

Op een feestje kwam ik twee verliefde jongmensen tegen die heel gelukkig naar elkaar zaten te kijken. Ik vroeg of ze verkering hadden. Superawkward, maar ik vind het leuk om pijnlijke vragen te stellen. Ik kreeg als antwoord dat ze appten. Die term hadden ze zelf bedacht toen ze bespraken wat ze hadden. Daten klinkt zo Amerikaans en dekt de lading niet. Dan klinkt het alsof je de hele tijd met elkaar uit eten gaat, zeiden ze. Scharrelen vonden ze ook niet passen. Te veel nadruk op het seksuele. Met appen wilden ze aanduiden dat ze speciaal contact hadden. ‘Omgang hebben met elkaar’ heette dat denk ik vroeger.

 

Relatieterminologie is modeonderhevig. Verkering was voor mij een woord dat alleen basisschoolleerlingen gebruikten, totdat ik het zelf kreeg met een twintiger. Archaïsche termen zijn nu eenmaal in onder Amsterdamse studenten.

 

In Utrecht zijn woorden als barrel, kwarrel en prela in omloop. Een barrel is een slechte scharrel, een kwarrel is een scharrel van hoge kwaliteit. Zo’n kwarrel kan uitmonden in een prerelatie: verkering die je nog niet zo durft te benoemen. Verkering heet in die kringen trouwens een rela. Zoals jullie begrijpen ben ik
blij dat ik niet in Utrecht woon.


De Utrechtse termen zijn opmerkelijk lineair. Er spreekt hoop uit dat de ene fase naar de andere leidt. Daardoor doen zulke seksuele omgangsvormen, hoe los ze ook zijn, toch ouderwets aan. Seks buiten een relatie mag, maar alleen als er een band in de toekomst in het verschiet ligt. Het gaat dan over experimenteren voor je de ware vindt, zoals er nu ook romcoms zijn over casual sex. Films als het aanlokkelijk getitelde Friends with Benefits lijken heel progressief, maar propageren uiteindelijk toch gewoon de heteroseksuele queeste naar romantische liefde.

 

In het Afrikaans noemen ze alle vormen van ongebonden seks slenterseks. Ik vind dit de mooiste term. Slenteren heeft een doelloze connotatie: we slenteren maar wat. Maar je kunt al slenterend ook op een prachtige, onverwachte plek uitkomen. Laatst kwam ik het appende stelletje weer tegen. Trots vertelden ze dat ze nu ‘gewoon’ verkering hebben.

Lees meer over