Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Afgelopen weekend verscheen in Amerika de nieuwe film Edge of Tomorrow, met superster Tom Cruise in de hoofdrol. Deze geestige en zeer vermakelijke science-fictionfilm ging al eerder uit in veel andere landen (waaronder Nederland) in de hoop op die manier extra interesse te creëren in de film. Want Cruise, wiens naam jarenlang garant stond voor een miljoenenomzet, is commercieel gezien in een dal beland. Al een paar jaar scoren zijn films (met uitzondering van de laatste Mission: Impossible-aflevering) ver beneden verwachting. Betekent dit het einde van wat velen de laatste echte Hollywoodster noemen?

outsiders-original-1l7npcw Tom Cruise (geheel rechts) in The Outsiders (1983)

Tom Cruise kreeg op jonge leeftijd al een paar opvallende rollen in zijn schoot geworpen. Als onderdeel van een nieuwe generatie opvallende jonge acteurs, die door journalisten meteen de 'Brat Pack' werd genoemd, sprong hij er tussenuit door zijn ontwapenende lach en enorme energie. Omringd door figuren als Rob Lowe, Emilio Estevez, Matt Dillon en Patrick Swayze stond hij zijn mannetje, maar was hij ook geen uitblinker. Zijn echte star power werd dan ook pas echt duidelijk toen hij de hoofdrol kreeg in Risky Business (1983), een kleinschalige komedie over een student die zijn ouderlijk huis omtovert tot een luxe bordeel om zijn geldproblemen op te lossen. De scène waarin de jonge Cruise in zijn onderbroek meezingt met het nummer 'Old Time Rock n' Roll' zou de geschiedenis ingaan als een van de meest geliefde filmmomenten aller tijden.



De film bleek tot ieders verbazing een enorme hit en bezorgde Cruise de hoofdrol van Maverick in de monsterproductie Top Gun, de blockbuster die zijn sterstatus definitief zou bevestigen. Sindsdien was hij een van de bepalende gezichten van de Amerikaanse filmindustrie, wiens macht nog eens toenam doordat hij een van de eerste grote acteurs werd die zijn eigen productiemaatschappij op zou richten om meer controle over zijn carrière (én inkomen) te krijgen. Dat legde hem geen windeieren: in de loop van de jaren '80 en '90 werd hij een van de rijkste en machtigste figuren in Hollywood.

Maar het boegbeeld van de Amerikaanse filmindustrie bleek in de twintigste eeuw niet bestand tegen de opmars van sociale media. Op 23 mei 2005 verscheen hij als gast in het praatprogramma van Oprah Winfrey, voor een zaal vol met volledig hysterische fans. Cruise, die zich maar zelden liet interviewen en die zijn persoonlijke leven altijd flink had afgeschermd, liet zich nogal opjutten door het joelende publiek en zijn vrijmoedige gastvrouw, en toonde zijn enthousiasme onder andere door een knieval te doen en op de bank te gaan staan. Het was zeker een aparte uitzending, maar viel niet ver buiten het stramien van een Oprah-uitzending met een grote filmster als speciale gast.

Niemand bleek rekening te hebben gehouden met de opkomst van sociale media als YouTube. Een handige knutselaar monteerde op zijn computer de 'hoogtepunten' uit het interview aan elkaar en zette dit online onder de titel 'Tom Cruise Goes Crazy On Oprah,' en het resultaat werd een van de eerste grote videohits op internet. Ontelbare mensen die normaal nooit naar Oprah keken zagen de beelden zonder context en stuurden het per e-mail (Facebook bestond immers nog niet) door aan vrienden en bekenden.



Zo ging Cruise bijna van de ene dag op de andere van superster naar internetgrap. En het bleef natuurlijk niet bij de populaire compilatie: een tweede video voegde visuele effecten en het geluid uit een Star Wars-film toe voor het korte filmpje 'Tom Cruise kills Oprah', en zo circuleerden er nog wel meer variaties. Bijna tien jaar later worstelt Cruise nog steeds om deze klap te boven te komen. In tegenstelling tot de populaire Brad Pitt en George Clooney, die dankbaar en zeer strategisch gebruik maken van interviews, reclamefilmpjes, en (sociale) media, blijft de mediaschuwe Tom Cruise met name in de VS lijden onder deze deuk in zijn imago. Edge of Tomorrow bracht in zijn eerste weekend dan ook opnieuw een teleurstellend bedrag op, waardoor de Oprah-vloek nog altijd op hem lijkt te rusten. Maar laat je daardoor alsjeblieft niet weerhouden, want Edge of Tomorrow is een van de leukste zomerfilms van dit jaar.