Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

Dag van de Dialoog

Gijs van der Sanden,
2 november 2012 - 13:11
Deel op
Was het afgelopen zondag nog de Dag van de Stilte, gisteren - 1 november - was het de Dag van de Dialoog. In ruim tachtig gemeenten in Nederland was het de bedoeling dat mensen met elkaar in gesprek gingen over een van te voren bepaald thema. Dat thema verschilde per gemeente, en liep uiteen van 'LEF' en 'Wat beweegt je?' tot 'Duurzaam samenleven in Drachten'.

Ook in Amsterdam werd er volop geconverseerd. Thema: crisis, wat kun je er mee? In het Kohnstammhuis werden tafels beschikbaar gesteld, waar mensen aan konden schuiven om eens goed met elkaar te converseren.



Het is 13.00 uur als ik arriveer in Leercentrum Floor op de eerste verdieping van het HvA-gebouw. Hoewel ik behoorlijk veel mensen zie die met elkaar in dialoog zijn, zoals degenen op deze foto, is het me onduidelijk in hoeverre al de gesprekken die ik opvang verband houden met de Dag van de Dialoog. 'Gast, ik heb écht geen zin in dat tentamen'. 'Nee man, ik ook niet.' Welbeschouwd is dit een dialoog, en het raakt ergens ook wel aan het thema 'crisis', maar iets zegt me dat ik nog verder moet zoeken.



Die zoektocht brengt me naar dit groepje meisjes, die onder leiding van gespreksleider Esther gaan praten over wat de crisis voor hen betekent. Ja, hier moet ik zijn. Let wel: het gaat om een gesprek, niet om een discussie. Na een kort voorstelrondje vertelt iedere aanwezige wat het woord crisis in hen oproept. Het vinden van een baan blijkt hier voor de meesten een behoorlijke crisis te zijn.



Net als een van de aanwezigen wil vertellen hoe veel passie zij heeft voor het docentschap (en hoe frustrerend het dus is om geen baan te kunnen vinden) komt deze jongen binnengelopen. Hij pakt een stoel, beklimt die en licht een plaat van een plafond. Het gekke is dat dit alles gebeurt met de grootste vanzelfsprekendheid. 'Een maat van me heeft hier mijn werkstuk verstopt,' verklaart hij. 'Maar verder wil ik jullie gesprek niet verstoren hoor.' Gebeurt dit nu echt? Waar is de verborgen camera? Huh?



Ik besluit maar eens naar beneden te lopen, naar de centrale hal, waar ook een gesprek plaats zal vinden. Aanwezig hierbij zijn onder andere rabijn Lody van de Kamp (zie foto) en actrice Funda Müjde (niet op de foto). Zij zitten hier namens Het Zevenmanschap, een groep van zeven Amsterdammers die zich inzetten voor meer hoffelijkheid, tolerantie en verbinding in Amsterdam. Onlangs trok fotograaf Erwin Olaf zich nog terug uit het genootschap, na het beruchte spuugincident - zo hoffelijk was dat per slot van rekening niet. Het meisje in het midden is trouwens Sara, die ook al bij de Dag van de Duurzaamheid was. Zij zal het gesprek leiden.



Ook ik besluit maar eens mee te doen aan het converseren. Ging het boven vooral over de economische crisis, hier gaat het meer om over persoonlijke crises, en hoe je die te boven kunt komen. Op tafel trouwens thee en koffie. Een borrelverslaggever moet soms ook even op adem komen.