Twee sleutelbegrippen van de huidige Nederlandse economie in één beeld; vergrijzing en werkgelegenheid. Natuurlijk, de bejaarde kwam in de Aldi om goedkoop te shoppen en niet om te solliciteren. Toch bekroop mij die gedachte door de huidige economische trends als vergrijzing en verhoging van de AOW-leeftijd.

Jaren geleden heb ik voor de HvA uitzendkrachten ingehuurd bij een speciaal 65+ uitzendbureau om te surveilleren bij tentamens. Keurige, soms wat strenge dames en heren die hun taak zeer serieus opvatten, ondanks enige giechelende studenten die nooit verwacht hadden dat 'opa' of 'oma' ging controleren op mogelijk spieken.

Inmiddels zijn UvA en HvA zélf bijna 65+ want het personeelsbestand schijnt in behoorlijk tempo te vergrijzen. Ik kan cynisch opmerken dat het Amsterdamse hoger onderwijs in ieder geval gelijke tred houdt met de maatschappij. Aan de andere kant geloof ik in langer doorwerken, al dan niet parttime - ik zou zelf niet moeten denken aan het scenario 'van veertig uur werken naar veertig uur vissen'.  Ook voor de maatschappij lijkt het mij beter dat mensen na hun 65e nog ergens van (grote) waarde kunnen zijn. Indien ze willen en kunnen natuurlijk.

Maar misschien vertegenwoordig ik een minderheid met deze opvatting. Eens voorleggen aan Peter Blok, docent bij de opleiding human resource management:

'Doorwerken tot 70 jaar lijkt me heel gezond (zowel voor mens als economie) en ik bereid mijn studenten er ook steevast op voor. Het belangrijkste argument is dat, toen de pensioen- (en AOW-)leeftijd van 65 werd ingevoerd, mensen niet veel ouder werden dan 65 en we zijn ‘vergeten’ dit aan te passen, al werd er destijds wel voor gewaarschuwd. Passen we de leeftijd niet aan, dan zitten de jongeren van nu straks met de gebakken peren en zullen zij vrijwel hun hele leven lang moeten doorwerken. Met dank aan de babyboomers (waar ik ook toe behoor), dat wil zeggen: mijn collega generatiegenoten die de pensioenfondsen beheren en politici die noodzakelijke vernieuwingen tegenhouden.'


Ik ben heel benieuwd hoe de studenten van nu, hier over vijftig jaar op terugkijken. Misschien wordt tegen die tijd zeventig zijn niet meer als “oud” ervaren, en begin je bijvoorbeeld nog aan een derde of vierde studie op je 85e.

Meer beeld op www.rogierverkade.nl