Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Keet Winter | Oud of niet?

Keet Winter,
13 januari 2023 - 09:47

De jaarwisseling is achter de rug en dat betekende dat ik eindelijk tijd had om op te ruimen. Aan de feestdagen leek geen einde te komen. Dit jaar vierde ik maar liefst vier keer kerst. Mijn vriend en ik hebben beiden gescheiden ouders. 

Hoewel als kind het enige voordeel daarvan was dat je dubbel zo vaak kerst vierde, dus dubbel zoveel cadeautjes kreeg, denken we daar nu we ouder zijn anders over. We hadden de enorme lading stoofperen nog niet verteerd of het was alweer nieuwjaar.  

Kun je volwassen zijn én nog steeds geen idee hebben waar je leven naartoe gaat?

Hoewel ik aan vier verschillende kerstdiners heb gezeten, waren de vragen aan tafel telkens hetzelfde. ‘Hoe gaat het met je studie?’ ‘Ben je al bijna klaar?’ ‘Haal je goede cijfers?’ ‘Weet je al wat je hierna gaat doen?’ En de ergste: ‘Wat kún je eigenlijk met een studie filosofie en Creative Writing?’ Vragen waar ik helaas nog steeds geen duidelijk antwoord op heb, maar waar ik me inmiddels vakkundig doorheen bluf. 

 

Als de feestdagen voorbij zijn en de familie weer gerustgesteld is kan ik eindelijk doen waar ik al weken naar uitkijk: een grote schoonmaak houden. Als alle achterstallige afwas is gedaan, de was is opgevouwen, en stofzuiger opgeborgen en ik glunderend naar mijn spic-en-span-schone studentkamer kijk realiseer ik me plotseling het volgende: ik heb genoten van opruimen, dat moet betekenen dat ik nu écht volwassen ben. 

 

De vreugde om mijn zojuist ontdekte volgroeidheid duurt echter niet lang. Als ik nu volwassen ben, betekent dat dan dat je volwassen kunt zijn én nog steeds geen idee kunt hebben waar je leven naartoe gaat?

 

Dan komt een paar dagen later mijn achttien jaar oudere (half)zus eten, met haar twee kinderen en vriend. Als tijdens het eten het gesprek stilvalt schiet ik in de stress en stel ik de eerste de beste vraag die in mij op komt aan mijn elfjarige neefje. ‘En, weet je al naar welke middelbare school je volgend jaar wilt?’

 

Mijn neefje zucht diep en zegt: ‘Nee-hee’. Shit, denk ik. Mijn neefje heeft deze vraag duidelijk al tig keer moeten beantwoorden de laatste tijd. Ik loop rood aan en begin stamelend uit te leggen dat ik het ook altijd stom vond als grote mensen zulke vragen stelden. Mijn zus lacht en zegt: ‘Ja, voor je het weet ben je oud en begin je zelf alle dingen te doen waarvan je het vroeger heel stom vond als volwassenen dat deden!’

 

Fronsend kijkt mijn neefje me aan: ‘Maar jij bent helemaal niet oud!’

 

Mijn zus en ik moeten daar hard om lachen. Nu ik met plezier mijn kamer opruim ben ik bijna volwassen, maar ik ben het pas écht als mijn neefje me oud vindt, besluit ik. Gelukkig maar. Dan heb ik nog even de tijd om mijn leven op orde te krijgen.

 

Keet Winter is UvA-student filosofie. 

 

Lees meer over