Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Keet Winter | Studentenleven wrapped

Keet Winter,
23 december 2022 - 07:00

De feestdagen staan voor de deur, en dat is aan alles te voelen. Naast kerstkransjes, afgeprijsde pepernoten en ijskoude windvlagen voel ik het einde van het jaar vooral naderen in mijn portemonnee. In de Albert Heijn sta ik iedere dag te watertanden voor het kerstgebak-schap, maar voor schuimkransjes en gevuld speculaas heb ik dit jaar écht geen geld.

2022 was een bewogen jaar voor studenten. De coronacrisis is “voorbij”. Eindelijk hebben we weer een normaal studiejaar gehad met matige koffie uit de UvA-automaten en stress om vergeten collegeblokken en verloren aantekeningen. De vreugde om teruggewonnen vrijheid werd echter enigszins gedrukt door ander nieuws: over onze lening mogen we vanaf dit jaar 5 procent rente betalen. Dat betekende voor mij meerdere paniekaanvallen over mijn studieschuld.

 

De afgelopen vier jaar had ik, telkens als mijn ouders aan mij vroegen of ik niet wat minder kon lenen (een schuld is toch een enorme last et cetera), koppig geantwoord dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Ik herhaalde keer op keer de woorden van mijn maatschappijleerdocent: ‘Je studielening is de beste lening die je kunt hebben. Je hoeft er namelijk geen rente over te betalen.’ Nu wel dus. 

De afgelopen vier jaar had ik, telkens als mijn ouders aan mij vroegen of ik niet wat minder kon lenen, koppig geantwoord dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken

Uiteindelijk ben ik toch gezwicht voor de feestvreugde. Het begon met de laatste zak pepernoten (50 procent korting), en al snel belandden ook een doos kerstkransjes en een kaars in de vorm van een kerstboom in mijn winkelmandje. Het is bijna kerst, ik mag mezelf verwennen. Hoe moet ik anders de eindejaarsdeadlinestress overleven?

 

Als mijn huiswerk af is, en de helft van de kerstkransjes verdwenen zijn, heb ik spijt. Streng spreek ik mezelf toe. Ik moet me beter aan mijn budget houden, minder lenen, geen onnodige uitgaven doen. Om een stok achter de deur te hebben log ik in op Mijn DUO en verlaag ik mijn lening. Zo. Nu moet ik wel. 

 

Het is maar van korte duur. Nog geen week later komt mijn bankrekening gevaarlijk dicht bij nul, en moet ik mijn lening weer omhoog gooien. Als DUO een Wrapped zou maken van dit jaar zou dat er voor mij ongeveer zo uitzien:

 

‘Welkom bij jouw Wrapped, Keet Winter. Bedankt dat jij 2022 met ons hebt beleefd. Jij zat dit jaar in de 0,2 procent van studenten die het vaakst hun lening hebben aangepast. We hoefden ons met jou geen moment te vervelen. Alles bij elkaar heb je heel wat geleend. Je hebt dit jaar een universum aan nieuwe manieren om je studieschuld te vergroten ontdekt, je lijkt wel een astronaut. Dit jaar had jij net als een ui veel lagen, maar jij hebt geld geleend, en dat kan een ui niet. Tijd om jouw leenpersoonlijkheid te onthullen… Jij bent een impulsieve angsthaas.’

 

Keet Winter is student filosofie aan de UvA.

Lees meer over