Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Pepijn Stoop | Waar blijven de vrouwen binnen KI?

Pepijn Stoop ,
25 november 2022 - 07:38

Laat ik deze column maar meteen beginnen met het intrappen van twee open deuren: diversiteit is belangrijk en binnen de kunstmatige intelligentie (KI) en informatica kan die nog echt een stuk beter. Hoewel het me tijdens de eerste twee jaar van mijn bachelor al opviel dat de vrouw/man-verhouding eigenlijk altijd een schamele 25/75 was, wordt dit me tijdens mijn eerste KI-gerelateerde bijbaan pas echt duidelijk.

Al tijdens mijn allereerste studieoriëntatie vier jaar geleden werd het me duidelijk: de computer science/KI-hoek is gedomineerd door witte, hetero, cisgender mannen. Hoewel ik wel wist dat deze opleiding populairder was bij mannen, had niets me kunnen voorbereiden op mijn eerste meeloopdag bij informatica aan de Universiteit Leiden.

 

Stond ik daar in de deuropening van de collegezaal met mijn gelakte nagels uit te kijken over een zee aan uniforme Jack & Jones-truien. Er zat welgeteld één vrouw in de zaal. Toen ik eenmaal zat en mijn roze aantekeningenschrift erbij pakte, werden daar lacherige opmerkingen over gemaakt. Au. Nu ik werk als Machine Learning Engineer, zie ik precies hetzelfde patroon: er werkt bij ons geen enkele vrouwelijke developer en ik ben op de werkvloer de enige queer persoon.

Vrouwen decodeerden geheime boodschappen van de nazi’s, programmeerden voor de Concorde in de jaren zestig en schreven mee aan de code die de eerste man op de maan zette

Dat vrouwen nog steeds een onderschikte positie hebben op de Nederlandse bètafaculteit, is geen geheim: Folia-verslaggever Thirza Lont schreef daar in februari dit jaar nog over. Je zou kunnen beargumenteren dat AI en informatica aan de UvA eenzelfde patroon volgen. Echter slaat binnen die tak van natuurwetenschappen de balans nog verder de mannenkant op: de man-vrouwverhouding binnen de universitaire informatica is gemiddeld 90/10. Wat precies de verhouding bij de UvA-bachelors KI en informatica is, is niet terug te vinden: niet op de websitepagina’s van de bachelors en niet op externe bronnen zoals Studiekeuze123. 

 

Binnen de bachelor KI is daarnaast het aantal vrouwelijke docenten de afgelopen jaren afgenomen tot één: hoogleraar Ana Varbanescu voor computersystemen werd dit jaar vervangen door een man, net als B. Afshari (onder studenten Bea genoemd) van Problem Solving and Search. Beide docenten waren erg geliefd onder studenten. Laatst nog had ik het met studiegenoten over hoe enthousiast Ana altijd kon uitleggen en dat zij, zeker bij mijn vrouwelijke studiegenoten, binnen no-time een plekje in het hart veroverde. Hoewel de faculteit al langer kampt met een grote doorstroom van docenten door tijdelijke contracten, vind ik dit een enorm verlies van rolmodellen en een verlies voor de diversiteit.

 

Dat terwijl vrouwelijke programmeurs er altijd zijn geweest: ze decodeerden geheime boodschappen van de nazi’s voor de UK Intelligence Agency in de Tweede Wereldoorlog, programmeerden met pen en papier vanuit huis de code voor de Concorde in de jaren zestig en schreven mee aan de code die de eerste man op de maan zette. Toch verschuilen we ons anno 2022 achter het feit dat vrouwen simpelweg niet geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld robotica. De UvA zou zich actiever moeten inzetten voor vrouwelijke rolmodellen, in ieder geval in het docententeam van de bachelor KI. Want meer vrouwen binnen de KI en informatica zijn, zeker in tijden van extreme arbeidstekorten, meer dan welkom.

Pepijn Stoop is student kunstmatige intelligentie aan de UvA.