Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

‘Studenten hebben recht op echte compensatie, niet een fooitje’

Vera Andriessen,
2 februari 2022 - 12:42

Het is een lachertje dat studenten die geen basisbeurs kregen duizend euro krijgen als ‘compensatie’, schrijft student Vera Andriessen. ‘Studenten mogen niet het slachtoffer zijn van het mislukte experiment van de overheid met het leenstelsel. Het is immers niet hun schuld.’

Kamers worden steeds duurder, het collegegeld is in de afgelopen jaren ieder jaar verhoogd, en als je als student alle boeken op je lijst koopt dan kost dat je ook zo een paar honderd euro. Het moge duidelijk zijn; het leven van een student is niet goedkoop. Vroeger kregen studenten een basisbeurs. Maandelijks kregen zij geld van de overheid om hun rekeningen te kunnen betalen. Als ze daarnaast nog een bijbaan hadden, dan verdienden zij over het algemeen genoeg geld om rond te kunnen komen. Dit duurde tot 2015, want in dat jaar werd het leenstelsel ingevoerd…

‘Als je met een studieschuld begint aan je werkende leven, begin je met een valse start’

Leenstelsel

Vanaf 2015 kregen studenten geen basisbeurs meer en moesten zij geld gaan lenen van DUO. Aan het einde van je studie heb je als student dan zo tienduizenden euro’s schuld. Dit levert stress op, zorgt ervoor dat studenten harder gaan werken om zo min mogelijk te hoeven lenen en het betekent dat studenten studievertraging vermijden waardoor ze minder extracurriculaire activiteiten ondernemen, terwijl die juist goed zouden kunnen zijn voor hun ontwikkeling.

 

Gelukkig wordt het leenstelsel in 2023 afgeschaft. De basisbeurs zal weer terugkeren en alles wordt weer zoals het was. Studenten hoeven zich vanaf dan niet langer zorgen te maken om hun schuld. Of toch wel?

 

Iedereen die tussen 2015 en 2023 studeert, heeft te maken gehad of zal te maken krijgen met het leenstelsel. Iedereen die heeft geleend of nog gaat lenen heeft dus ook een studieschuld. En dat is oneerlijk. Als je met een studieschuld begint aan je werkende leven, begin je met een valse start. Je bent maandelijks bezig met aflossen, je hebt een achterstand als je een huis wil kopen omdat je moeilijker een hypotheek kunt krijgen en het idee dat je een schuld hebt kan veel stress opleveren.

‘Het bedrag dat studenten voor het leenstelsel kregen, is het bedrag dat studenten van de leenstelselgeneratie nu terug zouden moeten krijgen’

Compensatie

Tijd voor compensatie dus. In het regeerakkoord staat dat er 1 miljard euro wordt uitgetrokken voor de slachtoffers van het leenstelsel. De totale studieschuld in Nederland is echter ruim 24 miljard euro, en daarbij zijn individuele schulden van zo’n 50.000 euro zeker geen uitzondering. De plannen van het kabinet betekenen dat iedereen zo’n duizend euro compensatie zal ontvangen of een studievoucher.

 

Maar dat is niet genoeg, veel te weinig zelfs. Deze ‘boekenbon’ of kleine fooi die je na je studie krijgt gaat de problemen niet oplossen. Er is meer geld nodig om deze generatie eerlijk te compenseren. Studenten mogen niet het slachtoffer zijn van het mislukte experiment van de overheid met het leenstelsel. Het is immers niet hun schuld.

 

Wat dan wel? Studenten zouden gecompenseerd moeten worden met het bedrag dat zij door het afschaffen van de basisbeurs zijn misgelopen. Het bedrag dat studenten voor het leenstelsel kregen, is het bedrag dat studenten van de leenstelselgeneratie nu terug zouden moeten krijgen. Voor vier jaar studeren betekent dat zo’n 14.000 euro. Als studenten dit bedrag krijgen, betekent dit eerlijke en gelijke behandeling. Op deze manier zijn ze niets misgelopen, en hebben zij geen achterstand ten opzichte van de generaties voor en na het leenstelsel. Tijd voor goede compensatie voor de pechgeneratie!

 

Vera Andriessen is student Nederlandse taal & cultuur.

 

Op 5 februari vindt op het Museumplein ‘Het Compensatieprotest’ plaats. Dat wordt georganiseerd door de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).