Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Dan Afrifa | Ik dacht dat de universiteit te hoog gegrepen was

Dan Afrifa,
11 januari 2022 - 08:18

Met Gods wil lever ik in juli mijn stageverslag en masterscriptie in. Bij DUO, die andere hogere macht, moet ik al in maart mijn studentenreisproduct inleveren, want tijdens “mijn studentenreis” was ik lang dwalende. Tot ik bij een kruispunt een duwtje in de juiste richting kreeg.

In 6 VWO bracht ik mijn vervolgstudieopties terug tot drie. Geschiedenis leek me het leukst, maar werkloos of arm worden niet. Rechten leek me potentieel even lucratief als verschrikkelijk. Daarom koos ik in 2014 voor het middenpad. Politicologie hield het midden tussen wereldbeschouwing én uitzicht hebben op een comfortabel salaris, dacht ik.

 

Na op mijn tenen te lopen, te struikelen en op mijn bek te gaan bij politicologie was ik ervan overtuigd dat studeren nou eenmaal niet leuk was. Misschien was het wel vol te houden als ik mijn eyes on the prize hield: een hoog inkomen veiligstellen. Dus ging ik in 2015 rechtsgeleerdheid studeren.

 

In de zomervakantie van 2016 stapte ik op het vliegtuig naar Ghana in de overtuiging dat ik bij terugkomst een hbo-student zou zijn. Ik had een verzoek tot inschrijving gedaan voor de opleiding Vrijetijdsmanagement aan de Hogeschool Inholland. Tweemaal moest ik me aan dezelfde steen stoten om te begrijpen dat een universitaire studie te hoog gegrepen was.

Tot vlak voor de kerstvakantie had ik nul studiepunten

In het moederland las ik The Alchemist van de Braziliaanse auteur Paulo Coelho. Deze parabel gaat over de Andalusische herdersjongen Santiago die op een dag een koning tegen het lijf loopt. De koning vertelt over de schat die Santiago zal vinden als hij naar zijn hart luistert en durft te volgen. Hij vertelt ook dat de meeste mensen hun hartenkreten leren negeren. Hierdoor verstomt het hart en dwalen we ver van ons vreugdebrengende pad.

 

Een week voor aanvang van het nieuwe studiejaar schreef ik me toch voor derde keer in aan de UvA. Maar net als Santiago, die op zijn eerste reisdag wordt beroofd, wilde ik als geschiedenisstudent al vroeg opgeven. Tot vlak voor de kerstvakantie had ik nul studiepunten.

Ik ontving van de opleiding het best wel dringende advies dat ik me beter kon uitschrijven

Ik liet een tentamen schieten om me op een herkansing te richten maar na die herkansing achtte ik verder studeren kansloos. Bovendien ontving ik van de opleiding het best wel dringende advies dat ik me beter kon uitschrijven, omdat ik op koers lag het bsa niet te halen.

 

De koning in The Alchemist zei echter: ‘When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it’.

 

In januari 2017 deden de hogere machten zich gelden. Ik haalde een 7 voor de herkansing en had al een 5,5 teruggekregen voor een ander vak. Toen besloot ik alsnog te blokken voor de naderende herkansing van de toets die ik december liet schieten. Zie daar: een zalige 5,8! En in het tweede semester sleepte ik mijn bsa-schat binnen. De rest is geschiedenis.

 

Dan Afrifa is een Ghanese Amsterdammer, schrijver en masterstudent geschiedenis aan de UvA.