Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

‘De UvA-kantines moeten toegankelijk zijn voor iedereen’

Merle Bos,
17 februari 2021 - 11:58

Hoge prijzen, weinig aanbod voor studenten met een speciaal dieet, en onnodige verhogingen waardoor studenten die slecht ter been zijn niet overal kunnen komen. Voordat de UvA-kantines opengaan, moet de universiteit haar kantines inclusiever maken, zodat ze een ontmoetingsplaats voor iedereen worden, vindt masterstudent Merle Bos.

Even snel een broodje halen in de collegepauze wordt al snel een dure grap. De prijzen zijn enorm hoog voor het budget van de gemiddelde student. De huidige prijzen zorgen ervoor dat studenten met een lager inkomen worden uitgesloten van het kopen van een simpele maaltijd. Het is merkwaardig dat een kantine die bedoeld is voor studenten nauwelijks betaalbaar is voor een groot deel van haar doelgroep.

 

Daarnaast is het momenteel voor studenten met een speciaal dieet erg ingewikkeld om een broodje te kopen dat past binnen hun dieet, laat staan voor een lage prijs. Mensen met een speciaal dieet of bepaalde allergieën, zoals een glutenallergie of lactose-intolerantie, worden daarmee uitgesloten van de Roeterseilandkantine.

‘Het is momenteel voor studenten met een speciaal dieet erg ingewikkeld om een broodje te kopen’

Gelijkvloers

Tegelijkertijd wordt het voor mensen met een lichamelijke beperking vrijwel onmogelijk gemaakt om snel en eenvoudig de kantine te betreden. De niet-automatische deuren en onnodige verhoging met trap maken het een bijzonder grote uitdaging voor mensen in een rolstoel om even snel heen en weer te gaan. Als de kantine gelijkvloers zou zijn dan worden mensen in een rolstoel dus niet verder beperkt in hun kunnen.

 

Daarnaast moet inclusief beleid ook duurzaam zijn, wat op dit moment tekortschiet. In de kantine is nog een te groot aantal plastic verpakkingen aanwezig, wat voor zowel het duurzaamheidsbeleid van de UvA als cateraar Cirfood eigenlijk buitengewoon gênant is.

 

Het is duidelijk: de kantine moet veranderen. De kantine moet voor iedereen toegankelijk zijn, het eten voor iedereen betaalbaar en de plastic verpakkingen moeten weg. Maar hoe? Onlangs heeft de UvA het contract van Cirfood verlengd onder de voorwaarden dat het zorgt voor minder afval, voedselverspilling en meer vegetarisch en veganistisch voedsel.

‘De UvA moet nu actie ondernemen, zodat het een inclusieve plek wordt wanneer de kantine in de toekomst weer opengaat’

Inclusiever

Mocht Cirfood geen zichtbare veranderingen maken, dan is het contract tussentijds opzegbaar. Dit houdt in dat Cirfood ook verantwoordelijkheid moet gaan dragen voor de inclusiviteit van de UvA-kantine. Het is daarom belangrijk dat Cirfood ervoor zorgt dat de prijzen betaalbaar zijn én blijven voor de studenten en zich niet conformeert aan de algemeen bekende hippe Amsterdamse lunchroomprijzen.

 

Daarnaast moet Cirfood meer mogelijkheden creëren voor studenten met een speciaal dieet, zodat ook zij snel en gemakkelijk eten kunnen kopen in de campus kantine. Bovendien moeten de plastic verpakkingen vervangen worden door gerecycled papier. Cirfood kan daarnaast stimuleren dat studenten hun eigen bekers, bakjes en bestek meenemen, zodat we nog meer afval gaan besparen en daarmee voor een duurzamere wereld kunnen zorgen.

 

‘Leuk’ design

Het is daarnaast essentieel dat ook de UvA haar verantwoordelijkheid neemt en de kantine een inclusieve plaats maakt waar iedereen gemakkelijk eten kan kopen. De niet-automatische deuren en verhoging met trap zorgen enkel voor extra ongemakken. Deze verhoging heeft naast een ‘leuk’ design verder geen functie en is daarom onnodig. Want wat is het belang van een ‘leuk’ design als het anderen uitsluit? De verhoging moet daarom plaatsmaken voor een gelijkvloerse kantine met automatische deuren zodat iedereen zich snel van A naar B kan bewegen in hun pauze.

Gebrek aan inclusiviteit is problematisch en de UvA moet de verantwoording nemen om deze kwestie op te lossen. Hier ligt dus nog een belangrijke taak voor de UvA en Cirfood: de kantine een inclusievere en duurzamere plek maken. Hopelijk is de verlenging van het contract met Cirfood onder bepaalde voorwaarden een grote eerste stap en wordt de situatie verbeterd.

 

Ten slotte moet de UvA oplossingen bedenken voor de toegankelijkheid van haar kantine nu de horeca tijdelijk gesloten is in verband met Covid-19, zodat het een inclusieve plek wordt wanneer de kantine in de toekomst weer opengaat. Want het is schandelijk dat zoveel studenten worden uitgesloten van het kopen van een broodje.

 

Merle Bos is masterstudent International Relations (Political Science) en International Development Studies.

Lees meer over