Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sharon McCutcheon (cc, via Unsplash)
opinie

‘Maak toiletten op Roeterseiland genderneutraal’

Anneke van der Werf,
22 januari 2021 - 14:04

Het UvA-bestuur moet ‘binnen afzienbare tijd’ zorgen voor genderneutrale toiletten op de Roeterseilandcampus, vindt onder meer UvA-student Anneke van der Werf. ‘Science Park heeft al een genderneutraal toilet. Roeterseiland is een logische volgende stap.’

Namens meerdere lhbtq+-organisaties en andere supporters wil ik de aandacht van het College van Bestuur (CvB) vragen voor het volgende. Lhbtq+-platform UvA Pride en A.S.V.Gay hebben vernomen dat op de Roeterseilandcampus van de UvA helaas tot op heden nog geen genderneutrale toiletten zijn. Dit onderwerp is al eerder aangekaart, maar we hebben nog geen verandering gezien. Daarom willen we het CvB vriendelijk, maar ook dringend verzoeken om binnen afzienbare tijd genderneutrale toiletten te realiseren.

‘Toiletten hebben een cruciale sociale functie die eigenlijk pas zichtbaar wordt zodra zich op dat vlak problemen voordoen’

Sociale confrontatie

Genderneutrale toiletten zijn belangrijk. Het is misschien geen sexy, spannend of showwaardig onderwerp, maar toiletten zijn niet alleen van persoonlijk belang. Ze hebben ook een cruciale sociale functie die eigenlijk pas zichtbaar wordt zodra zich op dat vlak problemen voordoen. Iedereen moet veilig naar de wc kunnen, zonder zorgen over acceptatie, en zich comfortabel voelen bij toiletbezoek. Momenteel, nu de UvA gesloten is, snappen we dat toiletten niet de prioriteit hebben, als we weer veilig naar onze collegebanken kunnen is het ook belangrijk dat iedereen veilig naar het toilet toe kan.

 

Momenteel is dit nog niet het geval: voor veel mensen kan het lastig zijn om naar een binair toilet te gaan. Voor trans studenten, non-binaire studenten en voor alle anderen die zich niet comfortabel voelen met de tweedeling van gender, is een binair toilet een heikel punt. Zij ervaren bijvoorbeeld dat hun uiterlijk niet klopt met hoe ze zich voelen, of met het toilet waar ze naartoe zouden moeten.

 

Binaire toiletten zetten gender-non-conforming studenten telkens voor het blok; ze leiden bij ieder bezoek tot een sociale confrontatie die ontzettend moeilijk kan zijn. Op dit moment is het zo dat sommige studenten zelfs niet naar de wc durven, of ergens anders buiten de campus gaan. Wij vinden dat de UvA deze studenten zou moeten helpen door ook hen een veilige plek te bieden.

 

Genderneutraal bordje

Dit hoeft voor andere studenten geen belasting te zijn, het is ook geen betutteling vanuit de UvA. Niet alle toiletten hoeven genderneutraal te worden, maar waar het vooral om draait, is de keuze, de vrijheid om naar een genderneutraal toilet te gaan. Het is mogelijk, het gebeurt al vaker: Science Park heeft al een genderneutraal toilet. Roeterseiland is daarom een logische volgende stap.

 

Hoe kan dit er praktisch uit zien? Een eerste stap zou bijvoorbeeld zijn om (enkele van) de invalidentoiletten ook te voorzien van een genderneutraal bordje. Dit zijn wc’s die vaak al door meerdere genders bezocht worden. Ze bestaan al in het huidige gebouw, waardoor geen verbouwingen plaats hoeven te vinden. Daarnaast zou je op enkele verdiepingen een wc genderneutraal kunnen maken. Dit is geen radicale verandering, maar het zorgt er wel voor dat er tenminste ergens in een gebouw een genderneutraal toilet beschikbaar is.

 

Wij hopen dat het CvB na het lezen van dit artikel de noodzaak van genderneutrale toiletten beter begrijpt en dat ook Roeterseiland deze passende verandering als moderne universiteitscampus durft te omarmen. We danken het CvB alvast voor de tijd en moeite. We horen graag wat de ideeën van het bestuur zijn en denken graag mee over eventuele uitvoeringen.

 

Anneke van der Werf is UvA-student en voorzitter van studentenvereniging A.S.V. Gay. Ze schreef het artikel met UvA-student Jonas van Kappel, student-lid van het bestuur van lhbtq+-platform UvA Pride. 

Lees meer over