Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jorn van Eck (UvA)
opinie

‘De UvA kan qua fysiek onderwijs nog wat van Leuven leren’

Julianne van Pelt,
28 oktober 2020 - 11:08

Al in het voorjaar maakte een aantal Nederlandse universiteiten bekend zoveel mogelijk op online onderwijs over te stappen in het academiejaar 2020/2021. Julianne van Pelt schrok hier als voormalig UvA-student van. ‘Zag ik de eindeloze Zoom-meetings en het laptopstaren eigenlijk wel zitten?’

Uiteindelijk besloot ik mijn studie te vervolgen in de Belgische studentenstad Leuven. Ik vond hier een interessante master en daarnaast kreeg ik de indruk dat de KU Leuven ontzettend haar best doet om het onderwijs nog zoveel mogelijk ‘on campus’ aan te bieden. En dat blijkt. De afgelopen anderhalve maand heb ik vrijwel al mijn lessen in de collegezaal kunnen volgen.

 

Andere mentaliteit

In Vlaanderen gelden gelijksoortige coronaregels als in Nederland, maar toch besloot KU Leuven hier met een andere mentaliteit om te gaan door veel waarde te hechten aan fysiek onderwijs. Voor Nederland geldt dat studenten in principe toestemming hebben om naar de universiteiten en hogescholen te reizen, zo staat beschreven op de website van de Rijksoverheid. Sterker nog, universiteiten en hogescholen zijn een uitzondering op de regel van het maximum van dertig personen in een binnenruimte, zolang het om een onderwijsgerelateerde bijeenkomst gaat en als de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Het is dus aan de universiteit hoe zij dit binnen de maatregelen invult.

‘Doordat alle colleges ook via een livestream te volgen zijn, gaan niet alle studenten naar de les. De keuze om fysiek les te volgen of niet ligt dus nog bij de student’

Dat de KU Leuven met een andere mentaliteit het academiejaar begon, bleek ook uit de slogan in de welkomsmail: ‘Op campus als het kan, online omdat het kan (en wanneer het moet)’. De bezetting van de collegezalen wordt geregeld aan de hand van een stickersysteem waarmee de anderhalve meter gehandhaafd wordt. Met code geel kan de helft van de collegezaal bezet worden, met code oranje geldt dat een vijfde bezet mag worden en code rood betekent vrijwel alles online. Doordat alle colleges ook via een livestream te volgen zijn, besluiten lang niet alle studenten naar de les te gaan. Belangrijk is dat de keuze dus nog bij de student ligt om fysiek les te volgen of niet.

 

Het aantal coronabesmettingen loopt in razend tempo op, ook hier in België. Toch lijken de colleges niet de brandhaard te zijn. We zitten allemaal minimaal anderhalve meter uit elkaar, mondkapjes op en vooraf de handen gedesinfecteerd bij de talloze desinfectiepompjes die er op de campussen te vinden zijn. Daarnaast is vanuit de universiteit ook het verzoek gekomen om zoveel mogelijk de Corona-app te downloaden. De bibliotheken en studieruimtes werken met reserveringssystemen, waardoor ik gelukkig nog daar kan studeren in plaats van op mijn kleine studentenkamer.

‘Ik vind het schrijnend om te zien hoe de KU Leuven fysiek onderwijs kan aanbieden voor bijna 59.000 studenten en de UvA met ruim 35.000 studenten niet’

Fysiek onderwijs voor bijna 59.000 studenten

Tijdens de telefoongesprekken met vrienden in Nederland hoorde ik hoe moedeloos ze werden van het feit dat ze alles, maar dan ook alles, online moeten volgen. Nul lessen in een lokaal of collegezaal. Uiteraard geldt dit niet voor alle studies. Toch vind ik het schrijnend om te zien hoe de KU Leuven fysiek onderwijs kan aanbieden voor bijna 59.000 studenten en de UvA met ruim 35.000 studenten niet. Begrijp me niet verkeerd. Ik kan me volledig inbeelden wat voor helse taak het is als roostermaker om studenten een plek in de collegezaal aan te bieden als het aantal zitplaatsen zo beperkt is. Maar één fysiek college per week moet toch mogelijk zijn? Onze zuiderburen hebben immers de afgelopen maand al bewezen dat het kan.

 

Op maandagavond (26 oktober) hebben mijn medestudenten en ik dan toch het nieuws gekregen dat de universiteit overstapt op code rood. Vanuit huisartsen kwam de oproep om studenten thuis te houden, zodat het zorgpersoneel een ‘adempauze’ krijgt. Belgische studenten gaan elk weekend terug naar hun ouders, wat leidt tot veel verplaatsingen. Daarnaast heeft de universiteit geen grip op wat er in de studentenhuizen gebeurt. Er hebben namelijk nogal wat illegale huisfeestjes (hier beter bekend als kotfeestjes) plaatsgevonden. Toch heeft de KU Leuven het tenminste geprobeerd en er alles aan gedaan om studenten zoveel mogelijk fysiek onderwijs aan te bieden. Iets waarvan de Nederlandse universiteiten wellicht nog kunnen leren.

 

Julianne van Pelt heeft in 2019 de bachelor geschiedenis aan de UvA afgerond en is momenteel bezig met de master Europese studies: Transnationale en globale perspectieven aan de KU Leuven.