Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit promotievideo Stek Oost (Youtube)
opinie

‘Op Stek Oost bouwen we aan een gemeenschap’

4 juni 2020 - 13:07

Stek Oost is geen paradijs op aarde, maar het is zeker niet zo slecht gesteld met het project waar studenten en statushouders samenwonen als voormalig bewoner Anke Besseling deed voorkomen. Dat schrijven Steve Anches en Orna Dotsch, servicebeheerders bij Stek Oost. ‘Voor veel jongeren, zowel van Nederlandse afkomst als statushouders, werkt het concept juist heel goed.’

Op 20 mei stond er in Folia een opiniestuk van Anke Besseling. Daar willen wij graag even op reageren. Het beeld dat Anke schetst van Stek Oost, een initiatief van woningcorporatie Stadgenoot, doet geen recht aan het project.

 

Zonder wachttijd in Amsterdam

Sinds eind 2018 biedt Stek Oost huisvesting aan 125 statushouders en 125 jongeren van Nederlandse afkomst. Ze hebben daar elk hun eigen woning. Afspraak is dat je iets doet voor de community (een uur per week, niet veel, maar toch). Ook anders dan anders: je deelt een aantal voorzieningen, zoals wasmachine, droger en enkele gemeenschappelijke ruimtes. Groot pluspunt is dat je er zonder wachttijd bij Woningnet of Studentenweb direct terecht kon. Meteen een voetje aan de grond in Amsterdam. Wie wil dat niet?

‘De multiculturele gemeenschap is nog niet af, maar we zijn een heel eind op weg en daar zijn we heel erg trots op’

Anke is een van de Nederlandse jongeren die op grond van hun motivatie werden geselecteerd daar te gaan wonen. Het beviel haar blijkbaar niet erg, want ze heeft haar huur inmiddels opgezegd en is verhuisd. De formule stelde haar teleur. Ze noemt het concept van Stek Oost een ‘magic bullet’ en dat is niet positief bedoeld. De gemengde woonvorm, met gemotiveerde jongeren die statushouders een beetje op weg helpen, werkt niet – zo is althans haar observatie.

 

Geen paradijs

Stek Oost is geen paradijs op aarde, dat zeker niet. Er waren aanloopproblemen en de constructie om met veel verschillende soorten mensen dicht op elkaar te wonen is best ingewikkeld. Maar voor veel jongeren, zowel van Nederlandse afkomst als statushouders, werkt het concept juist heel goed. Het beeld van Anke Besseling, alleen gebaseerd op haar eigen, persoonlijke ervaring, is echt veel te eenzijdig en veel negatief.

 

Graag verwijzen we naar het onderzoek dat de Hogeschool Utrecht samen met het Verweij-Jonker Instituut onderzoek deed. Het 100 pagina’s tellende rapport, dat in maart werd gepresenteerd, schetst een genuanceerd beeld van Stek Oost en eindigt met zinnige aanbevelingen die we, waar mogelijk, overnemen. Anderhalf jaar geleden begonnen we te bouwen aan een multiculturele gemeenschap van 250 jonge, zeer uiteenlopende mensen in Amsterdam-Oost. Die gemeenschap is nog niet af, maar we zijn een heel eind op weg en daar zijn we heel erg trots op.

 

Steve Anches en Orna Dotsch zijn namens Stadgenoot servicebeheerders van Stek Oost