Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

Eva’s waslijst | ‘Ik wenste dat ik een ruggengraat had’

Eva Hofman,
21 april 2020 - 09:07

Faalangst, prestatiedruk en keuzestress: hoe leuk is studeren nog? En dan heb je ook nog eens een waslijst aan praktische dingen te leren op weg naar die verdomde volwassenheid. Stella en Eva schrijven het om en om van zich af. Dit keer: 10,20 euro voor twee broccolistronken.

‘€10,20 alsjeblieft.’

‘Wat…’ begon ik. Het duurde even voor het binnenkwam. ‘Voor twee broccoli’s?’

De verkoopster bevestigde dat, met een stalen gezicht.

 

Ik keek naar het briefje van vijf in mijn hand. Terug naar de verkoopster. Ik wenste dat ik een ruggengraat had. Dat ik kon uitroepen dat ik dat belachelijk vond, dat ik schertsend kon vragen of het soms magische broccoli was. Maar hoe duur was broccoli überhaupt? Terwijl ik me paniekerig een prijskaartje van de supermarkt voor de geest probeerde te halen, begonnen de mensen achter me in de rij ongeduldig te schuifelen.

‘Nu ik vanwege alle maatregelen en onzekerheid op mijn geld wil letten, wou ik dat ik strenger was voor mezelf’

‘Doe er maar eentje dan,’ mompelde ik. Met mijn broccoli van vijf euro stampte ik naar huis, terwijl ik op mijn telefoon opzocht wat broccoli in de supermarkt kost. Ik neem het niet vaak nauw met de boodschappen. Dat komt deels omdat ik niet kan rekenen, en meestal winkel met het vage idee dat er ‘wel genoeg’ of ‘niet genoeg’ op mijn bankrekening staat om de maand te overleven. Deels komt het omdat ik niet van koken houd, zelden op zoek ben naar delicatessen of speciale ingrediënten en dus nooit echt duur uitkom. Nu ik vanwege alle maatregelen en onzekerheid op mijn geld wil letten, wou ik dat ik strenger was voor mezelf.

Tips voor goedkope maaltijden
  • Als je een wedstrijdje met jezelf saai vindt, doe het met je huisgenoten of vrienden. Stuur elkaar de hele week bonnetjes van de markt en de supermarkt. Wie wint krijgt een biertje.
  • Als je opslagruimte in je huis hebt, koop dan zoveel mogelijk producten groot in. Het scheelt niet alleen in verpakkingskosten, maar je hoeft er ook minder door naar de supermarkt. Dat scheelt weer verleidingen en, in deze tijd, besmettingsgevaar.
  • Maak een online lijstje, en houd je eraan. Als je van tevoren op de website van je supermarkt een lijstje maakt, weet je alvast hoeveel geld je zometeen gaat uitgeven, en kun je bovendien in de gaten houden welke producten zijn afgeprijsd.

Een studiegenoot vertelde me eens dat hij een wedstrijdje met zichzelf hield om wekelijks zo min mogelijk geld uit te geven aan de boodschappen. Hij was klaar voor minder dan vijf euro per dag. Dat kan door bijvoorbeeld steevast te snacken met komkommers en wortels, gerechten te maken op basis van rijst en pasta en door geen vlees te eten. Ik was onder de indruk, maar bleef denken aan de repen goede chocola die ik dan zou mislopen, en aan hoe vies ik droge rijst vind.

 

Goedkoop boodschappen doen is, zoals helaas zoveel dingen in het leven, een kwestie van plannen. Je moet lijstjes maken, je moet weten hoeveel dagen in de week je thuis eet, welk product in welke supermarkt het goedkoopst is, wanneer producten in de bonus zijn en wanneer in het seizoen. Je moet niet, zoals ik, de markt opstruikelen met honger en zin in broccolitaart. Je moet weten welke prijzen normaal zijn, en het allerbelangrijkste: wanneer je denkt dat iets te duur is, koop het dan gewoon lekker niet.

Lees meer over