Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

Eva’s waslijst | ‘Wat zegt het over je leven als je zelfs de griep in een schema propt?’

Eva Hofman,
17 december 2019 - 11:42

Faalangst, prestatiedruk en keuzestress: hoe leuk is studeren nog? En dan heb je ook nog eens een waslijst aan praktische dingen te leren op weg naar die verdomde volwassenheid. Stella en Eva schrijven het om en om van zich af. Dit keer: ‘ik bleef in bed, voor een dag of tien zou dat wel lukken’.

De gemiddelde griep duurt een dag of tien. Dat las ik ongeveer drie weken geleden op verschillende medische websites. Ik had het gegoogeld, omdat ik al een paar dagen goed ziek was en het er maar niet op leek dat ik beter ging worden. Ik bekeek een uitgetekende tabel van de gemiddelde griep: eerst keelpijn, dan snotteren, dan kriebelhoest. Dan nog een dagje uitzieken, en ik was er weer bovenop. Ik sloeg bladgroenten, grapefruit en kippensoep in, want volgens nog veel meer websites zouden de juiste voedingsmiddelen mijn genezing bespoedigen. Ik bleef in bed, voor een dag of tien zou dat wel lukken. 

‘Met lede ogen zag ik aan hoe mijn afstudeerdatum steeds verder opschoof’

Tien dagen m’n reet. Drie weken duurde het voor ik me weer een beetje beter voelde. ‘Het is niet ongewoon voor de griep,’ zei de huisarts toen ik haar met grote ogen vroeg of ik geen hele nare ziekte had. Haar enige advies was uitzieken. Niet werken dus, niet eens denken aan werken. Niet op reis voor mijn scriptie. Niet op een avond naar drie kerstborrels, zoals vorig jaar. Met lede ogen zag ik aan hoe mijn afstudeerdatum steeds verder opschoof. Op Instagram, in Whatsappgroepen en de paar keer dat ik wel koffie kon drinken met vriendinnen – hoorde ik alleen maar goede verhalen over de scriptievorderingen, nieuwe banen, vakantieplannen.

Wat als je ziek bent?

1. Drie weken vond ik persoonlijk vet lang, maar volgens mijn oma (93) ben je twee weken ziek en moet je twee weken herstellen. Wat dat betreft loop ik toch nog op schema.

2. Nog een mooie tip van oma, voor als je neus verstopt is: leg een opengesneden ui op een schaaltje naast je bed. Ik weet niet hoe en waarom, maar ademen gaat ineens een stuk beter.

3. Commerciële middeltjes zoals hoestdrank en zuigtabletten doen in principe niets. Persoonlijk vind ik tijmsiroop en citroenstrepsils vooral heel lekker, dus laat je niet tegenhouden als je ze toch wil gebruiken.

4. Rust uit. Het is het enige wat echt helpt: in bed liggen en slapen tot je daar zelfs moe van bent. En dan niet gelijk op de eerste dag dat je je en beetje beter voelt weer aan het werk gaan.

Ik lag in bed. Ik keek naar Mad Men. Ik probeerde een boek te lezen.

 

Wat zegt het over de manier waarop je je leven leidt, als je zelfs de griep in een schema propt? Vorig jaar was kerst een eindstreep na een jaar lang keihard werken en studeren, en als ik niet ziek was geworden was het dat dit jaar weer geweest. Dan was ik uitgeblust bij de finish beland, voldaan en met een rush zoals na een hardloopwedstrijd. Maar dan was ook, net als vorig jaar, vergeten om eens rustig om me heen te kijken. Te druk met de journalistiek om de krant te lezen. Te druk met mijn studie Russisch om Tolstoj te tackelen. Dat kan niet kloppen.

 

Na drie weken rust is de keelpijn verdwenen. Ik blader door een Vogue, ik help mijn zusje met haar huiswerk en ik zoek op marktplaats naar meubels voor mijn nieuwe kamer. Studiegenoten en vrienden komen met fantastische verhalen uit het buitenland. ‘Trots op je,’ stuur ik een vriendin. ‘Heel erg,’ schrijft ze, ‘maar ik heb zoveel zin in gewoon kerstvakantie’.

Lees meer over