Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
opinie

‘De Green Office moet meer prioriteit en meer geld krijgen’

Floris van Rutten,
2 december 2019 - 07:32

De UvA heeft jarenlang de boot gemist als het om duurzaamheid gaat, schrijven studenten Floris van Rutten, Jan Philip Löffler, Sien Mulleners, Tijmen de Vries en Jet de Vries. Dat kan ze nu herstellen, vinden ze. ‘Als de UvA haar studenten en hun belangen serieus neemt, dan geeft ze een studentenorganisatie als de Green Office een prominente plek op haar campussen en een ruimer budget.’

De UvA heeft eindelijk het licht gezien. Op 4 december presenteert het een Green Paper on Sustainability, een brede visie op duurzaamheid in het universiteitsbeleid. Het is bizar dat het de UvA zo veel tijd heeft gekost om tot inzicht te komen dat duurzaamheid een thema is dat centraal zou moeten staan in haar beleid. Het goede nieuws is dat de UvA in het Green Paper ook ruimte biedt aan studentenparticipatie.

 

De ideale brug

Ten eerste kunnen studenten zich laten horen over de inhoud van de Green Paper. Ten tweede komt de Green Paper op voor de Green Office. Deze studentenorganisatie kan de ideale brug zijn tussen het beleid van de universiteit aan de ene kant en de duurzame belangen van studenten aan de andere kant. Nu is de Green Office echter nog onbekend bij studenten en ontbreekt het aan middelen om écht het verschil te maken in de duurzame ontwikkeling van de UvA. Op 4 december moeten studenten zich daarom laten horen voor een sterker Green Office. 

‘Wageningen University loopt mijlenver voor op de UvA, omdat zij duurzaamheid wél al jaren verankerd heeft in haar beleid’

De UvA bungelt nu in het rechterrijtje van de Sustainabul-ranglijst van duurzame universiteiten. De studentenorganisatie Studenten voor Morgen laat onderwijsinstellingen een vragenlijst invullen die gaat over de mate van duurzaamheid in het onderzoek, onderwijs en de bedrijfsvoering. Studenten voor Morgen is ook een van de initiatiefnemers voor Green Offices op Nederlandse universiteiten. De UvA scoort duurzaamheidspunten met haar onderzoeken, maar zoals wel vaker wordt de theorie maar nauwelijks toegepast in de praktijk.

 

In Wageningen kan het wel

Wageningen University loopt mijlenver voor op de UvA, omdat zij duurzaamheid wél al jaren verankerd heeft in haar beleid. Het is dus van groot belang dat studenten zich tijdens de Green Paper voor het Green Office laten horen. Studenten en medewerkers wordt tijdens de presentatie namelijk gevraagd om deze visie te bekritiseren en met aanpassingen of nieuwe ideeën te komen. Dat betekent dat studenten actief het duurzaamheidsbeleid van de UvA kunnen sturen. Dat is een grote kans die studenten moeten grijpen, want een duurzame universiteit verbetert namelijk niet alleen het milieu, maar ook de toekomst van de huidige en komende studenten. 

‘Waarom zou je studeren als je toekomst toch wordt verpest?’

Natuurlijk is het goed dat studenten nú hun invloed kunnen uitoefenen, nog belangrijker is het dat zij dit ook in de toekomst kunnen blijven doen. Een sterk Green Office biedt daar kansen voor. Een aantal jaren terug werd dat door de UvA nog tegengehouden omdat ‘het te veel geld zou kosten’. Inmiddels is er een Green Office en juist deze organisatie moet nu het Green Paper onder de aandacht van studenten brengen. De vraag is of dat lukt, aangezien de Green Office een relatief nieuwe organisatie is.

 

Onthutsend slecht bekend

De bekendheid van de Green Office onder studenten op Roeterseiland is onthutsend laag. Tijdens een steekproef die wij uitvoerden op Roeterseiland werd ruim honderd studenten gevraagd of zij bekend waren met de Green Office. Driekwart van deze studenten kent de Green Office niet. Van de studenten die de Green Office wel kennen wist slechts een kwart waar de Green Office zich concreet mee bezig houdt. Alle studenten werd ook gevraagd of zij vonden dat de UvA al genoeg deed aan duurzaamheid. De helft van de studenten vindt van niet en een derde van de studenten heeft geen idee. Het ligt niet aan de Green Office dat haast niemand haar kent. Ze is weggestopt in een klein kantoortje in een onooglijke hoek van de campus, onherkenbaar én onvindbaar. 

 

De Green Office is van groot belang voor het bouwen van een duurzame community op de universiteit, en moet daarom worden versterkt. Gelukkig is de UvA zich daar inmiddels ook van bewust. Een betere zichtbaarheid kan volgens de UvA bijdragen aan de kracht van de Green Office en duurzame netwerken binnen de universiteit versterken. De Green Office moet daarom een universiteitsbrede organisatie worden. 

 

Een prominentere plek en een ruimer budget

Om al deze redenen zijn het juist studenten die zich moeten laten horen voor een sterk Green Office, om zo ook in de toekomst het duurzame beleid van de UvA in de gaten te houden. Nu is het moment om zeggenschap op te eisen, zodat de goede plannen voor een sterker Green Office niet opnieuw de ijskast in gaan. 

 

Een universiteit moet er in de eerste plaats zijn voor haar studenten. Studenten van nu hebben enkel belang bij een duurzame toekomst. Zoals Greta Thunberg al zei: ‘Waarom zou je studeren als je toekomst toch wordt verpest?’ Als de UvA haar studenten en hun belangen serieus neemt, dan geeft ze een studentenorganisatie als de Green Office een prominente plek op haar campussen en een ruimer budget. Daarmee kan de zichtbaarheid en de impact van de Green Office op de hele universiteit worden gegarandeerd. Aan ons, studenten, is enkel de taak de UvA daarvan te overtuigen. De stem van de duurzame student is cruciaal voor de toekomst van de UvA en de toekomst van haar studenten. Op 4 december kan de UvA een nieuwe weg inslaan, geleid door duurzame studenten!

 

Floris van Rutten studeert sociale geografie & planologie, Jan Philipp Löffler studeert psychologie, Sien Mulleners studeert geneeskunde, Tijmen de Vries studeert algemene sociale wetenschappen en Jet de Vries studeert Liberal Arts and Sciences aan het Amsterdam University College.

Lees meer over