Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
opinie

‘Wees niet betuttelend, laat de UB 24/7 open zijn’

Fabian van Hal,
17 juni 2019 - 11:18

Studenten zijn oud en wijs genoeg om zelf te bedenken of het slim is om ’s nachts in de universiteitsbibliotheek te gaan studeren, vindt rechtenstudent Fabian van Hal. ‘Met het vingertje wijzen naar studenten die hard willen werken is de omgekeerde wereld.’

Vroeger, toen ik jong en onbezonnen was, speelde ik ’s avonds in bed stiekem spelletjes op mijn GameBoy. Dat was niet zonder risico’s, want van m’n moeder moest ik eigenlijk allang slapen. Als ze daarachter kwam waren de rapen gaar. Nu, zo’n vijftien jaar later, wil Tammie Schoots ook dat ik vroeg naar bed ga: de universiteitsbibliotheek mag niet 24 uur per dag open zijn, want studenten moeten beter voor zichzelf zorgen en lang slapen. Kan het nog betuttelender? Het paternalisme spat ervan af.

‘Wij zijn volwassen mensen die heel goed zelf kunnen bepalen wanneer wij studeren en op welk tijdstip van de dag wij het meest productief zijn’

Natuurlijk, deze anafoor is met een knipoog. Burn-outklachten en stress zijn helaas de realiteit voor een aantal studenten. Tegelijkertijd is het tegengaan van een 24/7 open UB niet de oplossing voor deze problemen.

 

Vrijheid

Allereerst is vrijheid voor elke student van enorm belang. Wij zijn volwassen mensen die heel goed zelf kunnen bepalen wanneer wij studeren en op welk tijdstip van de dag wij het meest productief zijn. De één is een ochtendmens, zoals ikzelf, de ander is een nachtbraker die in het holst van de nacht zijn of haar college nog even doorneemt. Het is daarom minstens opvallend dat Schoots daar een waardeoordeel aan verbindt. Bovendien is het een keuze om tot in de late uurtjes in de bibliotheek te zitten: niemand verplicht de student daartoe.

Daarnaast is dit plan ideaal voor studenten die het druk hebben met nevenfuncties. De universiteit moet de kans geven voor persoonlijke bloei. Ruimte voor ontwikkeling binnen studie- en studentenverenigingen, een politieke partij of je bijbaantje is voor veel studenten iets waaraan zij waarde hechten. Een bibliotheek die op elk moment van de dag toegankelijk is biedt meer ruimte voor deze belangrijke ontwikkeling. De universiteit is de motor voor ambitie.

 

Ook is dit een principieel punt: de universiteit moet faciliteren en niet normeren. Met het vingertje wijzen naar studenten die hard willen werken is natuurlijk de omgekeerde wereld. Studenten weten absoluut zelf wanneer zij willen en kunnen studeren.

‘De competitiecultuur is een realiteit waarin we allemaal leven, en waar we niet onderuit kunnen komen’

Competitiedrang

Nuance is belangrijk, ook in dit debat. Burn-outs en een competitiecultuur bestaan, maar de vraag is in hoeverre het plan om de UB 24/7 open te houden hieraan zou bijdragen. Het antwoord is dat de invloed minimaal is. Competitiedrang haal je weg door bijvoorbeeld minder studenten voor een studie binnen te laten. Hiermee verdwijnt het idee van ‘voor jou honderd anderen’. Wachttijden verkleinen bij de student-psycholoog is ook helemaal geen slecht idee. Red UvA, de partij waar Schoots actief is, zou hieraan kunnen bijdragen door verantwoordelijkheid te nemen en de studentenraad in te gaan. Kortom, er valt op andere vlakken nog veel te verbeteren.

 

Bovendien is de competitiecultuur een realiteit waarin we allemaal leven en niet onderuit kunnen komen. Wie als advocaat op de Zuidas wil werken, moet legendarisch goede cijfers hebben. Wie de top wil bereiken, zal meer moeten inleveren dan de gemiddelde student. Welke maatregel je ook treft, deze situatie zal altijd zo blijven. Het minder toegankelijk maken van de UB heeft hier geen invloed op.

Selectief afkijken

Tot slot noemt Tammie Schoots in haar artikel dat ze niet wil dat de Universiteit van Amsterdam wordt zoals die in Engeland en Amerika. Hier is een 24/7-bibliotheek heel normaal. Natuurlijk, deze universiteiten zijn niet perfect, maar staan wel bijzonder hoog aangeschreven. Selectief afkijken van onze Engelse en Amerikaanse vrienden kan in dit geval ons vooruit helpen.

 

Het is van groot belang dat de universiteit voorziet in de vrijheid van haar studenten. Paternalistisch met het vingertje wijzen naar hardwerkende studenten is niet de taak van de UvA. Het plan van de CSR biedt ruimte voor ontplooiing en is goed voor elke student.

 

Fabian van Hal is student rechtsgeleerdheid en bestuurslid bij studentenpartij De Vrije Student.

Lees meer over