Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

Eva's waslijst | ‘Soms is verdriet een lampje vervangen’

Eva Hofman,
7 mei 2019 - 11:39

Faalangst, prestatiedruk en keuzestress: hoe leuk is studeren nog? En dan heb je ook nog eens een waslijst aan praktische dingen te leren op weg naar die verdomde volwassenheid. Stella en Eva schrijven het om en om van zich af. Dit keer: Hoe vervang je een peertje?

‘Teeeeering…’

 

Zelden heb ik zo passievol gevloekt als toen het pas vervangen peertje in mijn badkamer er plots mee ophield. Amper vijf seconden had ik kunnen genieten van licht, voor het eerst in drie dagen, en nu was het alweer klaar.

 

Tering.

 

Soms is verdriet een lampje vervangen. Ik had dit nooit hoeven doen, ik was geen klusser en mijn oude huisgenoot wel. ‘We gaan samenwonen,’ hadden we enthousiast aan onze geliefden medegedeeld, dik twee jaar geleden. Ze hadden gemengd gereageerd. Waren we niet wat jong? Nee hoor, zeiden wij. Ik voegde toe dat ik prima zelfstandig was, daarvoor hoefde ik niet op mezelf te wonen.

‘Naast onpraktisch was het vooral gênant’

En dan ben je plots drieëntwintig en heb je nog nooit een lampje vervangen. Het zat eraan te komen. Ik woonde nu zo’n zes weken in een studio, het was wachten op het moment dat er iets kapot zou gaan en ik, ongeëmancipeerd als ik blijk, geen flauw idee zou hebben hoe ik het moest fixen.

 

Ik moest denken aan een scène uit de comedyserie Modern Family, waarin vader Phil niet met zijn zoontje Luke kan spelen omdat hij van zijn vrouw nog wat peertjes moet inschroeven.

‘Hoeveel moeders heb je nodig om een lamp te vervangen?’ Vraagt Luke.

Phil haalt zijn schouders op.

‘Nul, want ze laten het jou doen.’

Tips voor wie niet wil wachten tot de pijnlijke leeftijd van 23 om een peertje te leren vervangen:
  1. Vertel niet aan je vrienden dat je het nog nooit hebt gedaan, want ze lachen je uit (dat deden de mijne in ieder geval).
  2. Klik de schakelaar uit voor je begint, tenzij je geëlektrocuteerd wilt worden.
  3. Op het kapotte peertje staat hoeveel volt en ampère het bevat, die info heb je nodig om een nieuw lampje aan te schaffen.
  4. Let ook even op de fitting, die moet overeenkomen met het oude lampje.
  5. Peertjes kun je werkelijk overal kopen, bijvoorbeeld bij de Hema, in de supermarkt en bij de Blokker.
  6. Niet te hard aandraaien want dan breekt het glas in je hand.
  7. Niet te zacht aandraaien want dan klikt de fitting eruit en valt je licht alsnog weg.
  8. Toch te moeilijk? Flikker gewoon de hele lamp weg en begin opnieuw. Niemand zal het je kwalijk nemen.

Naast onpraktisch was het vooral gênant, bedacht ik terwijl ik paniekerig met de schakelaar klikte. Ik had geen flauw idee waar ik moest beginnen. De plafondlamp hing er al voordat ik er ging wonen, hoe moest ik hem loshalen? Wat voor peertjes horen eigenlijk bij welk soort lamp en, nog zoiets, waar kóóp je überhaupt een peertje? Het was een haastklus, want mijn badkamer heeft geen ramen. Als de deur dicht ging was het er pikkedonker.

 

Het kostte me dus drie dagen, die vooral bestonden uit aanhikken tegen het loshalen van de lamp en vergeten na mijn werk langs de Hema te gaan, want daar kun je dus lampjes kopen. Drie dagen verspild aan tobben, want het vervangen van een peertje blijkt echt erg simpel. De lamp kon ik losklikken, het voltage kon ik aflezen van het oude lampje. Peertjes worden bijna overal verkocht. Toen het licht in mijn badkamer weer aansprong, voelde ik me onoverwinnelijk.

 

De euforie was dus van korte duur. Binnen luttele seconden stond ik weer in het donker. Vandaar het gevloek, maar ook de oplossing voor dit probleem bleek voor de hand liggend: het was een kwestie van het peertje net wat strakker aandraaien. De gevleugelde woorden van Pippi Langkous kwamen in me op. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Lees meer over