Foto: Publiek domein
opinie

Op z'n Duits | Holebi's zijn betere mensen

Linda Duits,
2 november 2018 - 08:25

Het zijn angstige tijden voor mensen die buiten de heersende seksuele en gendernormen vallen. Met Trump aan de macht in Amerika en de net verkozen Bolsonaro in Brazilië is de wereld een stuk onveiliger geworden. Afgelopen zondag protesteerden transgender mensen en hun sympathisanten daarom op het Museumplein.

Toen Trump net aangetreden was, verdwenen alle lhbti-pagina’s van de site van het Witte Huis. Dat was het begin van een groot aantal maatregelen gericht op het marginaliseren van deze groepen. Twee voorbeelden uit oktober: geen visa meer voor same sex-partners van ongetrouwde diplomaten en overheidsinstanties die alleen nog het geboortegeslacht mogen erkennen. Dat laatste betekent dat het niet langer mogelijk is in officiële documenten je sekse te laten veranderen.

 

Bolsonaro op zijn beurt is openlijk homofoob. Trans personen in Brazilië vrezen voor hun leven – al tijdens zijn campagne nam het geweld tegen hen sterk toe. Meer mensen in het land houden hun adem in: in aanloop naar de verkiezingen viel de politie universiteiten binnen op zoek naar ‘pro-democratische uitingen’, die gezien werden als propaganda tegen Bolsonaro.

‘Uit eerder onderzoek weten we al dat mannen minder vaak deelnemen aan feministische protesten’

Het is dan ook te hopen dat partijen zich solidair aan elkaar verklaren, dat de academici die beschuldigd worden van illegaal politiek adverteren zij aan zij gaan staan met de lhbtqia-gemeenschap. Zulke allianties zijn nodig voor een krachtig protest. Een recent gepubliceerde Amerikaanse studie stemt daarin weinig hoopvol.

 

Uit eerder onderzoek weten we al dat mannen minder vaak deelnemen aan feministische protesten, dat mensen met geld minder vaak lid zijn van een vakbond en dat hetero’s maar een klein deel vormen van gay pride-demonstraties. Misschien werkt dit ook wel de andere kant op: misschien doen seksuele minderheden vaker mee met protest dat niet over hen gaat.

 

Om dat te achterhalen gebruikten Amerikaanse onderzoekers data uit de 2012 American National Election Study. Daarmee was het mogelijk om participatie in protesten te relateren aan seksuele oriëntatie (NB: dus niet aan trans identiteiten). Het gaat om 3642 respondenten in totaal.

‘Onderzoekers denken dat holebi’s mogelijk andere vormen van onderdrukking, zoals racisme en seksisme, eerder herkennen’

De analyse laat zien dat holebi’s significant vaker dan hetero’s demonstreren voor ‘linkse’ doelen, zoals raciale rechtvaardigheid, vrede en het milieu. Aan ‘rechtse’ demonstraties, zoals die van de Tea Party en de Right to Life-beweging, doen juist meer hetero’s mee.

 

Zulke correlaties bieden geen verklaring. Die zijn lastig te geven op basis van dit type onderzoek. De auteurs denken dat LHB’ers meer in contact staan met politieke groepen. Het kan ook zijn dat ze meer op plekken komen die al activistisch zijn: ‘LGB centered workplaces, restaurants, and social clubs’ bijvoorbeeld. Daarnaast denken ze dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat holebi’s andere vormen van onderdrukking, zoals racisme en seksisme, eerder herkennen.

 

Deze week werden die verbanden expliciet gemaakt door de sprekers op het Museumplein. De strijd tegen transfobie is verbonden met de strijd tegen heteronormativiteit en tegen racisme. Dat gaat veel verder dan elkaar kennen van voorgaande demonstraties. Als je leven ervan afhangt, ben je meer geneigd anderen op te zoeken die ook in de ver- of onderdrukking zitten. Het is teleurstellend dat bevoorrechte groepen die minder direct gevaar lopen dergelijke solidariteit niet kunnen opbrengen.

 

Linda Duits (1976) is een ‘weggelopen wetenschapper’ en gespecialiseerd in populaire cultuur, vooral op het gebied van gender, seksualiteit en jongeren.

Lees meer over