Foto: Niek Verlaan (publiek domein)
opinie

Op z'n Duits | Met wie hebben al die mannen seks?

Linda Duits,
26 oktober 2018 - 08:22

Raadseltje: hoe kan het dan heteromannen veel meer sekspartners rapporteren dan heterovrouwen? Dit gebeurt in surveyonderzoek over de hele wereld: het gemiddelde van die mannen ligt altijd hoger dan van de vrouwen. Met wie doen die mannen het dan?

Het raadsel houdt onderzoekers al decennialang bezig – ook ik wees ernaar in een eerdere column. Er zijn inmiddels dan ook verschillende verklaringen voor, zo leerde ik uit recent onderzoek. Het zou kunnen liggen aan de steekproef. Mogelijkerwijs hebben die mannen veel seks met sekswerkers (en die zijn ondergerepresenteerd in zulke studies) of mensen die ‘geen ingezetene zijn van de populatie’ (dat betekent buitenlanders).

 

Het zou ook kunnen liggen aan sekseverschillen in hoe we ons zulke dingen herinneren. Vrouwen hebben, zo stellen de onderzoekers, de neiging om daadwerkelijk te tellen, terwijl mannen meer van het schatten zijn. Gek genoeg hoor je nooit wat over dit verschil in aanleg buiten de context van het herinneren van aantal bedpartners – het zou maatschappelijke opvattingen over mannen en bètawetenschap op zijn kop zetten. 

‘Vrouwen hebben de neiging om daadwerkelijk te tellen, terwijl mannen meer van het schatten zijn’

Een derde mogelijke verklaring zoeken wetenschappers in het onderzoek in ‘intentional or unintentional “false accommodation” to perceived gendered norms and expectations’. Oftewel: mannen menen dat ze moeten liegen tegen onderzoekers omdat mannen nu eenmaal seksuele jagers behoren te zijn. Er is onderzoek dat erop wijst dat meer privacy bij het invullen en een grotere kans dat je wordt betrapt op liegen inderdaad de frequentiekloof tussen de seksen verkleint.

 

De onderzoekers gingen aan de slag met surveydata van 15.162 Britten tussen de 16 en 74 jaar oud, van alle seksuele oriëntaties. Respondenten die echter nooit seks hadden gehad met het andere geslacht werden uitgesloten, want deze kwestie is een heteroprobleem (al noemen de onderzoekers dat niet zo). De respondenten kregen thuis bezoek van een onderzoeker, die de vragenlijst via een computer afnam. Zo konden de verschillende verklaringen worden getoetst.

11 procent van de mannelijke respondenten heeft wel eens een vrouw betaald voor seks, terwijl 0,1 van de vrouwen een man daarvoor betaalde

Uit de analyse komt een aantal aardige weetjes. Zo liggen de extremen (het 99e percentiel) bij Britse mannen op 110 bedpartners levenslang en bij vrouwen op 50. Het aantal sekspartners in het afgelopen jaar is overigens 1,27 voor mannen en 1,04 voor vrouwen. 11 procent van de mannelijke respondenten heeft wel eens een vrouw betaald voor seks, terwijl 0,1 van de vrouwen een man daarvoor betaalde. Overzees doen Britten het niet zo vaak: maar 8 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen toen ze de afgelopen vijf jaar in het buitenland waren.

 

En dan de toetsing van de verklaringen. Die uitkomst is weinig spectaculair. De genoemde drie factoren verklaren tweederde van de sekskloof tussen de seksen. Mannen zijn geneigd eerder extreme waarden te rapporteren; vrouwen zijn meer geneigd te tellen dan te schatten. Er is bovendien een effect van de dubbele moraal, namelijk het willen voldoen aan genderverwachtingen rond seks. Al deze factoren verergeren met de jaren. Hoe hoger het getal, hoe moeilijker het is het exact te weten.

 

Het goede nieuws is dat de kloof de afgelopen decennia verkleind is. Helaas weten we niet of dat komt omdat mannen minder zijn gaan liegen of beter zijn gaan tellen.

 

Linda Duits (1976) is een ‘weggelopen wetenschapper’ en gespecialiseerd in populaire cultuur, vooral op het gebied van gender, seksualiteit en jongeren.

Lees meer over